9 oväntade saker du kan använda vaselin till

19 aug, 2017 
AvMinna Wallén-Widung
Att vaselin fungerar utmärkt till torra och fnasiga läppar och armbågar vet vi sedan länge. Men det går faktiskt att använda medlet till en hel massa andra saker också!
Annons

Vaselin, som egentligen är petroleumgelé, fungerar utmärkt under vintern när vi lätt blir torra i huden. Torra läppar, armbågar och händer blir som nya efter en behandling. Också på små sår och irriterade bebisrumpor kan man testa att stryka på lite vaselin.

Men förutom hudvård, finns det flera andra, något mer oväntade, saker du kan använda vaselinet till!

1. Fixa krånglande dragkedjor

Finns det något mer stressande än när man är på väg ut genom dörren och precis då upptäcker att dragkedjan kärvar? Testa att stryka på lite vaselin och sedan rycka i dragkedjan, så ska den snart fungera igen.

2. Snygga till skorna

Visst är det irriterande när de blanka läderskorna får ett hack? Tur då att det är så lätt att fixa till! Dutta på lite vaselin, gnid in i skon – och den blir som ny!

3. Måla jämnare

Om du målar om hemma och är rädd om till exempel gångjärn och gamla nyckelhål på dina dörrar finns det ett smart knep. Täck de delar du vill skydda från färg med ett tunt lager vaselin, så fäster inte målarfärgen.

Annons
Recept.se Nyhetsbrev

4. Få snyggare naglar

Det är inte bara när du vill skydda dina gångjärn från färg som vaselin kommer till användning. Också när du ska måla naglarna kommer det väl till pass. Använd en tops för att gnida in nagelbanden med vaselin och förhindra på så sätt nagellacket från att hamna utanför just naglarna.

5. Fixa gnisselfria dörrar

Har du gnissliga dörrar? Innan du lägger dyra pengar på smörjmedel, kan du testa vaselintricket. Håll dörren stängd och ta försiktigt bort gångjärnsstiftet. Gnid in det med lite vaselin och sätt lite i hålet där stiftet ska sitta. Sätt sedan tillbaka stiftet, torka bort överflödigt vaselin och njut av tysta dörrar!

6. Undvik myggor

För myggor, knott och andra insekter blir det en tuff match att sticka dig om de först ska ta sig igenom ett lager segt vaselin. Testa att smörja in armar och ben nästa gång du ska ut och vandra eller plocka bär och svamp.

Annons

7. Ta bort smink

Att lägga sig med sminket kvar är ingen höjdare. Och även om du någon gång råkar ha slut på sminkborttagningsmedel, finns det ingen anledning att låta sminket sitta kvar över natten. Ta lite vaselin på en bomullstuss och trolla bort sminket på ett kick!

8. Fixa frissigt hår

Ostyriga ögonbryn och frissigt hår åtgärdas lätt med lite vaselin. Till och med dina hårtoppar kan också må bra av lite vaselinbehandling.

9. Fixa reporna i telefonen

Ett av de mest oväntade – men användbara – tipsen när det gäller vaselin, är att det faktiskt går att reparera skärmen till en smarttelefon med det! Enligt sajten Tip hero ska du göra så här: Fyll repan med vaselin och torka av det överflödiga. Klart! Däremot ska du vara försiktig med att trycka in vaselinet in i själva telefonen, det kan göra mer skada än nytta.

Källa: Tip hero

 

15 saker du borde rensa ut hemma i dag

Läs också: 15 saker du borde rensa ut hemma i dag

 

Läs mer:

Bakpulver – smarta sätt att städa med bikarbonat 

Städa med vinäger – 5 oväntade tips! 

Annons