9 smarta life hacks – som användes redan för 100 år sedan!

Livet har många små irritationsmoment. Syltburkar som inte går att öppna, nya skor som ger fotskav, lök som får ögonen att tåras – vissa av dessa vardagsproblem har vi människor grämt oss över i hundratals år.

Som tur är delar vi många av problemen med andra, och innan vi ens var födda hade en del fått sin lösning av någon annans briljanta upptäckt! Många av dessa husmorstips är förvånansvärt effektiva, och har ännu inte fått konkurrens av någon modernare, enklare lösning – andra bör man nog vara desto mer skeptisk till.

År 1910 samlade den amerikanske cigarettproducenten Gallaher några av dessa ”life hacks” till en samling som fick pryda de så kallade cigarettkorten (en pappersbit som skull ge paketet extra stadga), och de gjorde succé! Senare har New York Public Library digitaliserat tipsen, så att fler kan ta del av tipsen. Här är ett urval av de smarta knepen (men hur effektiva de är i dagsläget kan vi inte garantera).

Få bort saltvattenfläckor från skor

När du har varit vid stranden i dina finskor kan du upptäcka fläckar från vattnet som kan vara svåra att få bort. Tipset är att smälta lite bakpulver i två matskedar varm mjölk. När skorna har torkat kan man sen polera dem som vanligt.

Putsa skor

Tända en tändsticka när det blåser

Genom att göra hack på sättet som bilden visar (vi gissar att man antas göra detta med en kniv) på tändstickan blir det enligt kortet lättare att tända eld på stickan, även om vinden är hård.

Tänd en tändsticka i vinden.

Motverka immiga glasögon

Ett knep om du ofta drabbas av imma på glasögonen skulle vara att gnida in tvål på glaset med en trasa och sedan polera noga efteråt. Då lägger sig en tunn hinna av tvålen på glaset och hindrar kondens från att bildas och försämra din sikt.

Slipp imma på glasögon

Få liv i snittblommor

Att snitta om snittblommor i en bukett är ett vanligt knep för att få dem att hålla längre. Men enligt det här husmorsknepet bör man dessutom sätta stjälkarna i hett vatten och låta dem stå där tills vattnet har svalnat innan man snittar om dem, och sedan sätta dem i kallt vatten – då får de nytt liv.

Snittblommor får nytt liv av ett hett bad.

Snittblommor får nytt liv av ett hett bad.

Skydda fina vaser

Prydnadsvaser var kanske vanligare hos äldre generationer än de är idag, men knepet kan nog fortfarande appliceras på fina saker av glas eller porslin. Genom att fylla kärlet till hälften med sand ger du det extra stadga och risken att vasen ramlar och går sönder minskar. Tack för det!

Fyll vasen med sand.

En sandfylld vas faller inte lika lätt.

Städa undan krossat glas

När ett glas har slagit i marken och gått i tusen bitar är många av oss oroliga för de små, små glasbitar som man inte kan se men som ändå kan göra väldigt ont att få i foten. Ett gammalt husmorsknep är då att använda en gammal trasa som man blöter innan man torkar upp glaset. På så sätt fastnar de små bitarna på tyget. Förslagsvis använder du en trasbit du kan slänga med glaset för att vara på den säkra sidan.

Så får du upp krossat glas lätt.

Stort ljus i liten stake

Du har säkert varit med om att du ska sätta nya ljus i ljusstaken, men upptäcker att ljuset är större än hållaren. Ett knep då, enligt korten är att inte hyvla bort vaxet eller stearinet i nedre änden av ljusen för att göra det mindre, utan istället hålla ljusänden i varmt vatten, tills det har mjuknat. När du då sticker ner ljuset i stakens hål kommer det att sitta ordentligt.

Passa ett ljus i ljusstaken.

När ljuset är större än stakens hål!

Separera staplade glas

När vi ställer dricksglas i varandra i skåpet händer det ibland att de fastnar i varandra. För att få loss dem utan att riskera att de går sönder kan du enligt korten placera det understa glaset i varmt vatten, samtidigt som du fyller det övre med kallvatten. Då lossnar de direkt!

Glasen separerar tack vare temperaturskilladen.

Glasen separerar tack vare temperaturskilladen på vattnet.

Konservera ägg

Enligt de 100-åriga korten finns det ett knep för att få ägg att hålla väldigt länge – nämligen att lägga dem i en låda eller burk fylld med torrt salt och täcka dem helt. Förvara dem torrt och svalt.

Konservera ägg

Konservera ägg – i salt.

Källa: New York Public Library   Foto: New York Public Library/TT

Läs mer:

21 vardagsknep för ett lite lättare liv

7 smarta skönhetshacks för stressade

Få inspiration i köket – 5 veganska mathacks

Utvald läsning