8 växter som håller myggorna borta i sommar

Myggen är ett av sommarens mindre trevliga inslag och kan snabbt sabotera en trevlig stund ute i trädgården. Om du inte vill använda insektsmedel med kemikalier i, finns det flera växter som på naturlig väg motarbetar myggorna.

Läs också: Därför dör dina växter – 8 vanliga orsaker

Eteriska oljor som utvinns ur växter används ofta i insektsmedel, eftersom oljornas starka doft ogillas av myggor och andra flygfän. De eteriska oljorna är även effektiva i sin naturliga form och i kombination med växterna de bor i skapar de en vacker, väldoftande trädgård.

Här listar vi 8 olika växter som kan hjälpa dig att hålla myggen borta i sommar:

1. Basilika

Den gröna örtens starka doft och smak är behaglig för oss människor, men enligt en studie är basilikans eteriska olja giftig för mygglarver. Plantera basilikan i ett soligt läge och vattna den ofta.

Läs också: 6 växter att äta och odla för att minska stress

2. Kattmynta

Kattmynta är mycket effektivt mot mygg och i en studie vid Iowa State University visade det sig att växten är upp till tio gånger mer effektivt än kemikalien DEET som används i de flesta insektsmedel. Dessutom är växten enkel att odla i trädgården och en favorit bland katter.

3. Lavendel

Den vackra och väldoftande lavendeln är effektiv i kampen mot mygg. Doften ur de eteriska oljorna som finns på bladen får såväl myggor, malar och flugor att fly. Plantera i trädgården och motverka insekter i hemmet genom att dekorera med torkade blommor.

Läs också: Experten: Håll balkongväxterna vid liv

4. Citronmeliss

Citronmelissen har en trevlig doft och är dessutom en lättodlad kryddväxt. Den trivs såväl i solen som i skuggan, vilket underlättar kampen mot myggor i hela trädgården.

5. Tagetes

Tagetes är möjligtvis en av de vackraste växterna som även motverkar myggor. Växten innehåller ämnet pyrethrum som ofta används i insektsmedel och skys av myggor. Blanda olika sorter av blomman för en färgglad och myggfri trädgård.

Läs också: 10 växter som gör din luft fuktigare

6. Pepparmynta

Pepparmynta har en stark och fräsch doft som effektivt motverkar myggor. Dessutom har växten en trevlig bonus – ifall du blir myggbiten kan du nämligen använda växtens blad för att lindra klådan.

7. Doftpelargon

Det finns flera olika arter av doftpelargoner som har starka eteriska oljor i sina blad. För att motverka mygg är doftpelargonen ”Moskito Shocker” ett bra alternativ, eftersom den har en stark doft av citron som myggor ogillar.

8. Rosmarin

Väldoftande rosmarin är en användbar ört i trädgården. Odla örten för att få mygg, morotsflugor och kålfly att hålla sig borta och använd örten som krydda för ett smakrikt inslag i måltiden.

Foto: IBL/Shutterstock
Källor: Garden design, Allt om trädgård, Rodale’s Organic Life

 

Växter som renar luften – 7 gröna förslag

Växter som renar luften.

Läs också: Växter som renar luften – 7 gröna förslag

 

 

Utvald läsning