8 saker du aldrig ska köra i diskmaskinen

Kvinna håller i syltburk, och en bild på en öppen diskmaskin

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Diskmaskinen underlättar mångas vardag – och det är förvånansvärt mycket som går att rengöra i maskin; däribland plastleksaker och trädgårdsredskap. Men det finns även prylar som inte hör hemma i diskmaskinen – här är åtta exempel:

Termosmuggar

Vill du att din termosmugg ska hålla bör du alltid diska den för hand. I maskinen kan det nämligen komma in vatten mellan de båda lagren, där det finns luft eller vakuum – och händer det förstörs termosens isoleringsförmåga.

Träskärbrädor

Trä hör så gott som aldrig hemma i diskmaskinen. Kombinationen fukt och värme gör att träet kan böja sig och ändra form. Därtill kan materialet förlora sin släta yta och färgen bli matt.

Redskap i trä

Träslevar i en korg

Här gäller samma sak som för punkten ovan. Redskap i trä ska alltid diskas för hand, annars påverkas livslängden och kvaliteten negativt.

Vitlökspress och rivjärn

Både rivjärn och vitlökspress har små hål som i princip är omöjliga att få rena i diskmaskinen. Hålen fylls ofta av rester från det du har rivit eller pressat, och får du inte bort det kan redskapen blivit riktigt ofräscha. Diska i stället för hand och problemet är löst!

Köksknivar

Vill du ha välfungerande och effektiva köksknivar ska du inte diska dem i maskin. Det gör nämligen knivarna slöa eftersom diskmedlet fräter på eggen. Knivar som inte är rostfria kan dessutom rosta när de utsätts för vatten, värme och slipmedel i diskmaskinen.

Prylar med etiketter

Syltburk med etikett

Vare sig det handlar om nya tallrikar eller gamla syltburkar måste du alltid ta bort klisterlapparna innan du diskar. Annars riskerar de att lossna under diskprogrammet, vilket kan leda till att etiketterna och limmet fastnar i diskmaskinens pump eller blockerar hålen på spolarmarna.

Vintageporslin

Finare serviser med handmålad yta eller guldkant bör du alltid diska för hand. I diskmaskinen riskerar färgen nämligen att blekna och föremålen bli fula. Det finns dock guldkantat porslin som tål diskmaskinen, i så fall står det tryckt på föremålets baksida.

Gjutjärnspannor

Både grytor och stekpannor i gjutjärn får aldrig diskas i maskin. Materialet tål nämligen inte diskmedel. Diskar du dina gjutjärnsprylar i maskin förstörs ytornas fettlager vilket kan resultera i att maten bränner fast nästa gång du använder pannan eller grytan. Skölj istället med varmt vatten, eller gnugga rent med salt.

Foto: TT

Städa naturligt med livsmedel – bra eller dåligt? Vi reder ut!

Dela på: