QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

7 enkla steg till att detoxa ditt hem i vår!

14 jan, 2018 
AvNanna von Knorring
Nytt år – nytt hemma? Säg hej till ljus hemma genom att städa, rensa ut och släppa in vårens färger. Här är 7 knep för att ”detoxa” ditt hem i vår.
Annons

En detox behöver inte handla om juicer, träning eller meditation. Något så enkelt som att ha ett rent, trivsamt och väldoftande hem kan bidra till ditt välmående. Inte riktigt där än? Ge din hem en nystart i vår genom att rensa ut, städa grundligt och addera nya favoriter till inredningen.

Här är sju steg för att lyckas ”detoxa” ditt hem i vår:

1. Gör en grundlig rensning

För att få det snyggt på ytan måste det även vara snyggt i grunden. Börja din ”detox” med att rensa ut allt gammalt och onödigt i skafferiet, garderoben, garaget och på vinden.

Läs också: Så rensar du ditt hem med KonMari-metoden

2. Låt varje sak få sin plats

När du väl har rensat ut bör alla dina saker ha en egen plats i ditt hem. Låt bli att samla saker på hög i ett skåp – det skapar endast oreda och stress. Om du inte har användning för prylarna kan du lika gärna låta någon annan få glädje av dem.

3. Gör en grundlig städning

Passa på och gör en grundlig städning nu när solen sakta börjar titta fram allt mer. Rengör allt från madrass till fönster och diskmaskin en gång för alla. Se även till att skapa en ny, hållbar rutin för städningen med en plan för saker du gör dagligen, varje vecka, på månadsbasis och varje halvår.

Annons

Läs också: 10 saker du genast bör rensa ut från ditt hem

4. Plocka undan vintern

Julpyntet kanske redan har försvunnit ett tag sedan, men det finns ofta flera andra inredningsdetaljer som påminner om vintern. Ta in vårens pasteller, byt ut kuddöverdragen och pläden på soffan mot ljusare och tunnare alternativ samt inred med dina favoriter bland vårens trender.

5. Ta in det gröna

Plocka in våren i hemmet! Grönska piggar upp inredningen och ger liv. Ifall du väljer luftrenande växter kan du dessutom göra luften hemma lite fräschare.

Läs också: Så organiserar du hela ditt hem – på 15 minuter

6. Eteriska oljor

Addera eteriska oljor till ditt hem för att skapa en väldoftande och rogivande oas. Bland de populära eteriska oljorna finns dofter från lavendel, citron och rosmarin som alla har flera användningsområden, bland annat i hudvård och som doftsättare i hemmet.

7. Byt ut rengöringsmedlen – detoxa städskåpet

Många rengöringsmedel är fulla av kemikalier som varken är snälla mot huden eller miljön. Däremot finns det flera enkla rengöringsmedel som det går att göra själv. Detoxa städskåpet och byt ut de färdiga rengöringsmedlen mot ekologiska alternativ och skonsamma DIY-rengöringmedel som bikarbonat, ättika och citron.

Läs också: Miljökemisten: 5 saker du bör ta bort från ditt hem omgående!

Foto: Fantastic Frank/Ballingslöv/Ellos Home

Artikeln publicerades först på ELLE Decoration.

 

Annons