QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

7 blommor du kan plantera på balkongen redan i påsk

09 apr, 2017 
AvNanna von Knorring
Kliar det redan i dina gröna fingrar inför sommaren? Våren är en perfekt tid för odling på balkongen – här är sju vackra blommor du kan plantera i kruka redan nu.
Annons

Allt fler soliga dagar börjar förgylla den tidiga våren och många längtar redan efter knoppar, gröna träd och färgglada blommor. Vissa blommor är så tåliga att de går att plantera i balkonglådan redan nu. Bland vårblommorna finns många färgsprakande varianter att välja på och exempelvis färdigdrivna lökväxter i kruka är enkla att ta hand om på balkongen.

Blommorna kan sloka lite efter en kyligare natt, men de rätar på sig när det blir varmare och ljusare under dagen. En del blommor klarar minusgrader, medan andra ska placeras inomhus om frosten gör ett besök under nätterna.

Här är sju blommor du kan plantera på balkongen redan nu:

1. Penséer

Penséer är perfekta under den tidiga våren. Blommorna trivs både i sol och halvskugga, men vill inte torka. Plantera i balkonglådan redan nu, blomman klarar temperaturer ner till minus fem grader. Vid kallare väder kan blomman börja sloka, men den reser sig när temperaturerna stiger igen.

Annons

2. Ranunkel

Ranunkeln trivs bäst i temperaturer mellan noll och femton grader, vilket gör den perfekt för den tidiga svenska våren. Blomman finns i flera kulörer och trivs bra i kruka, men plocka in den över natten om det blir frost. Ranunkeln trivs på en ljus plats och med fuktig jord och ska därför vattnas ofta.

3. Primula

När frosten är över kan Primulan som finns i många starka färger planteras i en kruka på balkongen. Primulan passar bra för samplantering och om du köper den innan frosten släpper trivs den även inomhus, då på en ljus och sval plats.

4. Bellis

Tusensköna, som egentligen går under namnet Bellis, är en vacker blomma för balkongen under våren och finns i nyanser av vitt, rosa och rött. Bellis trivs bäst i en fuktig jord.

5. Hyacint

Hyacinten är vi vana vid att dekorera med under julhögtiden, men blomman gör sig även vacker under våren. Blomman kan planteras för sig själv i kruka eller tillsammans med andra växter. Förknippar du blomman starkt med julen? Välj en blomma i en kulör som du inte associerar med julen, hyacinter finns nämligen i allt från vitt till gult, orange, rött, rosa, lila och blått.

Annons

6. Påskliljan

En självklar favorit så här års. Den gula påskliljans säsong sträcker sig från några veckor innan påsk till påsk, medan minipåskliljan har säsong från tidig till sen vår. Plantera i en kruka på balkongen och håll jorden lätt fuktig. Blir nätterna riktigt kalla, närmare minus fem grader, kan du lyfta in krukan eller täcka den med exempelvis en fleecefilt under natten.

7. Krokus

Krokusen är ett tvättäkta vårtecken och finns i både vitt, blålila och gult. Blomman tål lätt frost, trivs ljust och kan samplanteras med flera andra blommor och växter på balkongen.

Källor: Blomsterlandet, Odla.nu, Plantagen, Blomsterfrämjandet

Bilder: IBL

 

11 vackra blommor som du dessutom kan äta

Läs också: 11 vackra blommor som du dessutom kan äta

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons