5 vardagsproblem du löser lätt – med vinäger!

När det gäller städning och andra hushållssysslor är det få saker som fungerar så bra som just vinäger för att göra livet lättare. Inte bara är vinäger bra att ha nära till hands när det handlar om matlagning, det är också en helt briljant hjälp när det gäller svåra och frustrerande städjobb.

Här är 5 oväntade sätt du har användning av vinäger hemma

1. Få skinande blanka skor

Läderskor har en tendens att bli glåmiga och tråkiga. Du slipper lätt den tråkiga ytan med lite hjälp av vinäger! Gör så här: Blanda drygt 2 dl vatten med knappt 1 dl vinäger, doppa en trasa i vätskan och krama ur ordentligt innan du putsar dina skor.

2. Rengör tangentbordet

Ett av de absolut snuskigaste ställena i ditt hem är datorns tangentbord. Ge det en riktig grovrengöring genom att dränka en trasa i vinäger, krama ur ordentligt och torka sedan av tangentbordet. För extra noggrant resultat kan du använda en tops vid svåråtkomliga ställen.

3. Slipp fula ränder på fönstren

Få ett helt perfekt resultat utan ränder genom att blanda lika delar vatten och vinäger när du putsar fönstren. Häll eventuellt i ett par droppar citronsaft om du vill ha den fräscha citrusdoft som dyra fönsterputsmedel ofta har.

4. Bli av med ohyra snabbt

Har du problem med småkryp? Häll vinäger på de ställen de håller till så är de ovälkomna gästerna snart ett minne blott. Att använda vinäger är betydligt säkrare än att använda bekämpningsmedel du köper i affären eftersom dessa ofta är fulla av kemikalier.

5. Rengör diskmaskinen

Också diskmaskinen behöver rengöras ibland. Töm maskinen och fyll diskmedelsfacket med vinäger och kör en tom maskin för ett rent resultat.

Foto: TT

Läs också:

6 supersmarta sätt att använda bikarbonat

Så många kalorier bränner du på att städa

10 snuskigaste sakerna i ditt kök

Redaktionens tips