4 enkla sätt att få mässing som NY igen – med saker du redan har hemma!

Mässing som rengörs.

Att inreda med mässing är både snyggt och klassiskt och det är inte för inte som den gula metallen förr kallades för ”fattigmansguld”. Snygga detaljer i mässing som krukor, ljusstakar och tavelramar skiner upp vilket rum som helst.

Mässing är dessutom riktigt enkelt att kombinera med i princip vilken färg som helst! Det som är lite tråkigt är bara att den kan bli lite glåmig efter ett tag och att rengöra den med vanligt rengöringsmedel inte är att rekommendera.

Men misströsta inte om dina mässingsfavoriter har börjat se lite trötta ut. Allt du behöver för att få den att se ut som ny igen finns redan i ditt kök. Så här enkelt är det!

Rengöring av mässing – så gör du

En grundregel för att rengöra mässing är att använda mjuka och torra trasor. Materialet är förvisso tåligt, men också repkänsligt. Undvik därför också alla former av rengöringsmedel med slipeffekt och testa något av de här miljövänliga och skonsamma alternativen istället.

1. Helt vanligt vatten

Det här är helt perfekt för till exempel mässingsljusstakar som har fått fula beläggningar och stearinfläckar. Du koker helt enkelt upp vatten i en kastrull och tar den till sidan. Doppa därefter ljusstakarna i vattnet och torka rent med en mjuk och torr trasa.

2. Ketchup

Klicka ut en droppe ketchup på en mjuk trasa och gnugga på mässingsytan. Du kommer bli förvånad över hur snabbt resultatet syns! När du är nöjd avlägsnar du rester och eftertorkar med en torr trasa.

3. Citron och salt

Dela en citron i två delar och tryck ut juicen på en mjuk svamp. Strö därefter på lite salt. Gnugga mässingsytan försiktigt och skölj därefter av ditt mässingsföremål innan du torkar med en torr trasa.

4. Vinäger-baserad pasta

Lös upp en halv tesked salt i cirka 1 dl vinäger. Fyll därefter på med helt vanligt vetemjöl tills vätskan går över i en konsistens som är ungefär lika tjock som tandkräm. Gnugga mässingsföremålet med blandningen och låt verka i ungefär tio minuter innan du sköljer av och torkar med en mjuk och torr trasa.

Foto: TT

Läs mer:

8 saker vi glömmer när vi städar vardagsrummet

12 smarta tips för alla som hatar att städa

Experten: Därför ska du inte städa med livsmedel

Utvald läsning