13 oväntade saker du kan göra med kaffefilter

Kaffefilter finns i de flesta svenska köksskåp – men visste du att de går att använda till så mycket mera än att bara brygga kaffe? Här finns 13 smarta tips på hur du kan maximera användningen!

1. Sätt in dem mellan staplade tallrikar

Skydda dina favorittallrikar genom att placera ett kaffefilter mellan varje. På så sätt undviker du att tallrikarna skrapar mot varandra och orsakar fula märken.

2. Använd som popcornskål

Gillar du inte att diska eller känner du dig bara lat? Testa att använda ett kaffefilter som skål till dina popcorn eller nötter – formen och storleken är perfekt för ändamålet!

3. Rengör fönster och speglar

Eftersom kaffefilter inte luddar, passar de utmärkt till att torka av fönster och speglar med. Resultatet blir skinande och du slipper de där vita dragmärkena som ofta blir kvar efter hushållspappret.

4. Placera i botten av blomkrukan

Innan du fyller blomkrukan med jord, sätt i ett kaffefilter så att det täcker hålet i botten av krukan. På så sätt kan överloppsvatten rinna ut genom hålet, men jorden stannar kvar i krukan!

Läs också: 6 anledningar att ta en kaffepaus

5. Samla alla smågrejer på ett ställe

Ett kaffefilter är oumbärligt när du till exempel ska sätta ihop en byrå. Samla alla små skruvar, pluggar och spikar i kaffefiltret så slipper du stiga på dem och se dem rulla över golvet.

6. Torka av din TV

Ett kaffefilter är perfekt när du vill dammtorka såväl stora som små skärmar. Det fungerar med andra ord utmärkt både till TV:n och mobilen.

7. Fixa durkslaget

Om hålen i silen eller durkslaget är för stora för det du ska skölja eller sila, kan du ta ett kaffefilter till hjälp. All mat stannar kvar i filtret, medan vattnet rinner rakt igenom.

Läs mer från Allers.se: 4 oväntade sätt att använda mjölk i hemmet

8. Smöra bakformen

Trä kaffefiltret över handen och använd det för att smöra in bakformen innan du häller i smeten. Betydligt smidigare än att använda hushållspapper som ofta luddar!

9. Fixa droppfri glasspinne

Gör ett litet hål i filtret, trä igenom glasspinnen och vips har du skapat ett droppsäkert skydd för barnens isglassar. Hej då kladdiga händer och fläckiga kläder!

10. Torka glasen

Glas som inte riktigt torkat efter turen i diskmaskinen torkas lättast av med ett kaffefilter som inte lämnar efter sig ludd eller dragmärken.

11. Undvik stänk i micron

Har microlocket gått sönder? Ingen panik – kaffefiltret räddar dagen! Sätt filtret som ett skydd över matresterna och undvik att stänka ner hela micron.

Läs också: 10 saker du ALDRIG ska sätta i mikron

12. Absorbera överloppsolja

Låt nystekt bacon vila en stund på ett kaffefilter placerat på en tallrik, så absorberas fettet i ett nafs.

13. Putsa rostfritt stål

Precis som kaffefilter kan användas till att torka dina nytvättade fönster, kan de också användas till kranar och köksapparater i rostfritt stål. Resultatet blir gnistrande rent!

Källa: Good housekeeping

 

Utvald läsning