10 saker den som är född efter 1980 inte begriper...

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Kasettbandstrassel

Dagens unga kommer aldrig få känna glädjen över att sätta ihop det ultimata blandbandet med de bästa låtarna. Å andra sidan slipper de bekymret med att snurra in trasslat band med en blyertspenna!

Knappar på tv-apparaten

Att byta kanal eller höja volymen krävde förr att man reste sig ur soffan och gick fram till tv-apparaten för att vrida eller trycka på en knapp. Tur att det bara fanns två kanaler att välja mellan.

Analoga telefoner

Snygg, men rätt opraktisk. Så skulle man kunna sammanfatta den analoga telefonen med nummerskivan som gjorde att det tog en mindre evighet att slå ett nummer. Sen gällde det att trassla ut sladden för att inte hela telefonen följde med då man lyfte luren.

Barnprogrammet Drutten och Jena

Utbudet av barnprogram var rätt begränsat och de unga fick nöja sig med program som Drutten och Jena, en krokodil och en koalaliknande figur som höll till i en bokhylla.

De riktigt coola TV-deckarna…

Tv-deckarna var inte lika hårdföra och våldsamma förr. Det räckte med att ha ett häftigt attribut för att bli en cool förebild. Som den flintskallige Kojak som alltid hade en godisklubba i munnen. Baretta hade en lustig kakadua som husdjur och Columbo bar en sliten trenchcoat. Coola gubbar!

Linus på Linjen

Förr kunde barn (även vuxna) vänta hela kvällen på ett drygt två minuter kort tecknat inslag. Det som lockade var en figur som hette Linus på linje. Han talade ett påhittat språk och skrattade så att saliven skvätte. Han var otroligt uppskattad även om man visste att det alltid slutade med att han försvann ner i avgrunden med ett skrik.

Nog var väl godiset bättre förr?

Visst vattnas det i munnen då man ser förpackningarna till dessa tre söta klassiker. Nickel, Riff eller halstablettstrion Tenor, Figaro och Domino.

Fotofilm

Ska det vara svart-vitt eller färg. 24 exponeringar eller 36. Det var frågor man fick ta ställning till innan man kunde börja fotografera. När bilderna väl var tagna fick man vänta ett par dagar innan man fick se resultatet.

Diabildsvisning

Numer kan släkt och vänner ta del av semesterbilder på Instagram, Facebook och andra sociala medier. Inte i närheten så stämningsfullt som att sitta i ett nedsläckt rum och titta på magasin efter magasin med upp och nedvända diabilder exponerade på en bit ledig vardagsrumsvägg.

Moviebox

Den som är sugen på att se en film i dag går snabbt ut på nätet och kollar på SVT-Play, Netflix eller någon annan filmkanal. Förr fick man besöka närmsta videobutiken och hyra en film med medföljande moviebox, en väska som innehöll en VHS-spelare. Kablar kopplades in, tv-apparatens videokanal söktes upp och bandet spolades tillbaka. Sen var det bara att njuta av filmen.

Text: Peter Helperin

Bild: Ezzex, Shutterstock 

Redaktionens tips
Dela på: