10 vanliga (vita) lögner föräldrar drar för att spara pengar

Barn som kastar pengar runt sig och glassbilen

Att vara förälder är dyrt nog som det är (närmare bestämt beräknas det kosta strax över 1,2 miljoner kronor, från att barnet föds fram till dess 19-årsdag).

Ännu dyrare blir det om man inte håller lite i slantarna och säger nej till vissa saker. Tyvärr kan ett simpelt nej ibland mötas av en väldig massa motstånd, protester och motargument. Är man på sitt allra mest pedagogiska föräldrahumör så tar man såklart fighten. Men ibland orkar man helt enkelt inte. Och då drar man en liten vit lögn.

Hur många av de här har du själv dragit för dina barn? Eller själv fått höra som liten?

10 lögner alla föräldrar dragit för sina barn för att hålla i slantarna

  • När glassbilen spelar sin melodi är glassen slut! Kanske den mest användbara och klassiska lögnen av dem alla.

  • Nu kommer broccolibilen! Ett alternativ som minskar intresset för den plinkplonkande bilen. Åtminstone tills någon berättar sanningen för barnen.

  • Det är ingen leksaksaffär, det är ett museum. Du får titta hur mycket du vill, men inte röra något och vi kan inte ta med något hem.

  • Det är chiligodis, eller gul/röd/grön lakrits. Låt barnen tro att vi vuxna äter väldigt mycket starkt och kryddigt godis som barn inte kan smaka eller köpa.

  • Nej, tyvärr, leklandet/badhuset är stängt... idag igen, vad synd! Kan användas både för att spara pengar, men lika gångbar de dagar då man helt enkelt inte orkar.

  • Det är ingen idé att köpa den leksaken, den går sönder jättelätt. Inte helt en lögn i och för sig, med tanke på mängden krimskrams som går sönder samma dag man köpt det, men ibland har man ju överanvänt denna.

  • Om rökdetektorer, sprinklers och brandvarnare: Det där är en jultomtekamera, där tomten kan se allt du gör. Bra både i skötsamhetssyfte och som förklaring till varför jultomten inte kom med det där Barbie-huset för 2 300 kronor.

  • Ät upp gröten/grönsakerna så blir du stark. Få bodybuilders kan tacka just grönsaker och gröt för sin muskeltillväxt. Men den frasen har räddat oss från att slänga MYCKET mat.

  • "Oj, den kostar 1000 kronor, det har vi inte råd med”. Kan användas på i princip alla orimliga saker barnet ber om. Trots att den i själva verket kostar sju kronor och du bara tycker den är ful/onödig/orkar inte.

  • Nej tyvärr hjärtat, glassen var slut i affären. (På McDonalds stämmer detta förvisso ofta eftersom glassmaskinen oftare är trasig än hel).
8 lögner från 00-talet vi intalade oss var helt sanna
0:55

Efter reklamen: 8 lögner från 00-talet vi intalade oss var helt sanna

(0:55)

Slå på ljud

Foto: TT

Utvald läsning