TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

3 magövningar du ska byta ut om du vill komma i form

15 sep, 2020 
magovningar
All träning är bra träning brukar det ju heta – men om du vill träna mage effektivt finns det några övningar du kan byta ut. Här är tips på vad du kan göra istället!
Annons

7 Enkla träningsformer på hemmaplanBrand logo
7 Enkla träningsformer på hemmaplan

Om du vill träna dina nedre magmuskler så finns det tre övningar som personliga tränaren Geoff Tripp tycker att du ska undvika, helt enkelt för att han tycker att de inte är värda att lägga tid på. Övningar som tränar bara en del av kroppen.

Om det är så att du vill komma i form tycker han istället att du ska satsa på övningar som involverar fler muskelgrupper. Han tipsar om tre övningar att undvika och några du kan göra istället. Övningar där du jobbar med fler muskelgrupper samtidigt och ökar chansen att komma i form, säger han till Livestrong.

1 Liggande sparkar

magövning

Den här rörelsen där du ligger på rygg, har benen i luften och sparkar, är det många som inte utför på ett korrekt sätt. Gör man inte det så kommer man att belasta höftböjare och rygg istället och risken är att man får ont.

Annons

2 Omvänd sit up

magövning

Även den här övningen, där man gör som en sit up:s-rörelse men genom att lyfta benen istället, menar Geoff Tripp att många inte utför på rätt sätt vilket gör att man inte kommer åt de muskler man vill. Dessutom menar han att det är en rörelse som bara kommer åt små muskler i magen. Vill du tona musklerna och bränna kalorier är den alltså relativt ineffektiv.

3 Liggande saxningar

magövning

Den här varianten av liggande sparkar ger risk för samma problem som i den övningen. Vill du komma i form kan du istället välja en övning som engagerar större delar av kroppen.

Annons

Magövningar du kan välja istället

I de här övningarna kommer du fortfarande åt magmusklerna samtidigt som du engagerar fler muskler och bränner fler kalorier. Vill du bli av med ryggfett? Läs om hur du blir av med kärlekshandtagen här!

1 Planka med variation

magövning

I planka får bålen jobba samtidigt som du kopplar på flera muskelgrupper. Genom att variera din planka – lyfta en arm, vrida upp till sidoplanka, lyfta ett ben och ta det åt sidan och tillbaka igen … så kopplar du på ännu fler muskler.

Annons

Gör så här: Börja i plankposition med fötter och underarmar i golvet. Håll kroppen rak från axlar till hälar och ha blicken på dina händer. Lyft ena armen rakt framåt till armen är rak, och ta tillbaka den. Lyft andra armen rakt framåt och ta tillbaka. Lyft sedan ett ben, sträck en arm mot taket och vrid kroppen åt sidan och hitta andra, egna varianter att göra.

2 Mountain climber

magövning

Istället för att göra övningar liggandes på rygg med benen upp så kan du vända på steken och engagera fler muskler.

Annons

Gör så här: Börja i plankposition på händer, med fötterna och händerna i golvet, dina händer rakt under axlarna, fötterna i höftbredd. Håll kroppen i en fin sträckt diagonal linje.

Dra ena knät upp mot bröstet medan du håller kroppen rak, utan att tippa med höfterna. Kom tillbaka med benet och sätt foten i golvet, dra in andra knät mot bröstet. När du känner att rörelsen sitter kan du öka tempot.

3 Båt-sit ups

Här kopplar du på fler muskler än i en vanlig situps och tränar ben samtidigt.

Annons

Gör så här: Börja sittandes med benen böjda framför dig. Luta dig lite bakåt, behåll rak rygg, lyft händerna från golvet, lyft fötterna från golvet och dra in knäna mot bröstet. Spänn magmusklerna.

Luta dig tillbaka och sträck ut benen rakt framför dig, innan skuldrorna kommer i golvet stanna till och kom sedan tillbaka upp och dra in knäna mot bröstet. Fortsätt jobba från att komma ihop till att sträcka ut, hela tiden tänker du på att sträcka på ryggen.

Källa: Livestrong Foto: TT

LÄS MER:

Här är de 17 bästa magövningarna – som inte är situps

7 vanliga träningsmissar du gör när du vill ha platt, stark mage

Experternas 9 bästa övningar för att bränna magfett

Annons