RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Prehab för kärleken – 6 nycklar som kan rädda relationen

20 jan, 2024 
kärlekspar samt Anneli Östling
Nystarter handlar ofta om hälsa kopplad till mat eller träning, eller att utveckla och stärka sig själv mentalt. Ganska sällan har satsningarna fokus på att boosta våra relationer – som faktiskt är det absolut viktigaste för vår hälsa. Du har allt att vinna på att jobba förebyggande!
Annons

Januari är den månad på året då flest ansöker om skilsmässa. Ofta har man kämpat ett tag, försökt plåstra där det skaver, kanske till och med sökt hjälp, men inte lyckats med insatserna som krävs – man började för sent och pressade för hårt. Så när julen är över ger man upp. Skadan är för stor.

Du har säkert hört ordet prehab i träningssammanhang. Det innebär att jämna ut obalanser och stärka sårbara delar i förebyggande syfte – för att motverka skador.

Detta tankesätt börjar nu sprida sig allt mer till våra relationer, menar parterapeuten Anneli Östling.

Anneli Östling
Anneli Östling är psykosyntesterapeut och relationsexpert. Hon gör Stora Relationsguiden som podd, nu kommer nu dess namne i bokform. Foto: Ulrika Lundholm Ericsson

– Fler och fler intresserar sig för att arbeta med och ta ansvar för sina relationer själva. Hur det går beror på hur man tidigare har tagit hand om sin relation. Det som behövs är någon form av självkännedom, insikt i vad man VILL att relationen ska vara och förståelse för att en relation inte sköter sig själv.

Annons

Denna utveckling tror Anneli i hög grad beror på att det idag pratas så mycket om relationer.

– Det bli en ögonöppnare. Plötsligt har man insett hur man KAN ha det. Jag tror inte att man har riktigt sett det totala värdet av en bra relation tidigare.

Tips för att komma nära sin partner i sommarBrand logo
Tips för att komma nära sin partner i sommar

Hos de flesta par Anneli träffar handlar det om en längtan efter att mötas. Ofta är bristande kommunikation och känslomässig kontakt med varandra grunddilemmat, som sedan färgar av sig på andra beteenden i relationen.

En viktig insikt är att hur man kommunicerar grundar sig väldigt mycket i ens tidigare erfarenheter. Hur man vuxit upp, hur man har lärt sig att kommunicera, hur man har lyssnat på varandra i familjen, hur man har blivit bekräftad och involverad. Två individer som har vuxit upp på olika sätt har olika förmågor i att kommunicera, påminner Anneli.

Annons

Den här medvetenheten och förståelsen för vilka signaler vi faktiskt skickar ut kan öppna upp för samtal och förändringar som gör det lättare att mötas innan längtan efter att bli förstådd förvandlas till frustration. Frustration som i kombination med vardagens stress annars lätt tar över generositeten, respekten och omtanken, närheten och teamkänslan – och plötsligt är skadan skedd.

6 sätt att stärka din relation

Här listar Anneli sex punkter som hjälper dig att åtgärda obalanser och föra in ny energi i relationen.

1. Kommunikation

Nyckeln till framgång på alla punkter – och något många skulle tjäna på att förbättra. Kommunikation är inte bara vad vi säger, utan även tonläge, ansiktsuttryck och kroppsspråk.

Gör så här:

För att hjälpa par att kommunicera tydligt och respektfullt utan missförstånd brukar Annelie lära ut mantrat TBV:

Tydlig, bestämd och ­vänlig.

– Det kan aldrig gå fel om man använder det på rätt sätt, med en vänlig ton och ett välkomnande kroppsspråk.

Annons

Var tydlig med det du känner i en specifik ­situation:

”När jag upplever att du går till försvar och anklagar så känns det respektlöst och inte ok för mig. Jag sluter mig och tappar lusten att fortsätta att lyssna på dig. Jag säger det här för att jag bryr mig om vår relation!”

Var bestämd i vad du önskar dig för att kunna vara ditt bästa jag och välja att vara samarbetsvillig för att göra något bättre, som leder er och ­situationen framåt.

”För att jag ska välja att stanna kvar i det här samtalet med dig så behöver jag att du inte anklagar mig, är lugnare och använder ett vänligt respektfullt språk i vårt samtal.”

Var vänlig med att beskriva hur det här blir bättre för båda.

”Om du väljer att ha en icke anklagande och vänlig samtalston så tror jag att vi kan lösa det här och du kommer att möta en gladare partner.”

2. Ömsesidig omtanke och respekt

Ömsesidig omtanke och respekt för varandra som personer motverkar fällan att börja ta varandra för givet. Det här är något man kan behöva öva upp då många har vuxit upp i en familj där det inte fungerat så. Inte medvetet utan av ren okunskap, menar Anneli.

Annons

– Bemötandet vi får är ofta resultatet av vår egen kommunikation och förhållningssätt. Vi behöver alla ta ansvar för vem vi vill vara, samt hur vi vill känna oss och uppfattas i en relation.

Gör så här:

– Inse att relationen blir vad ni investerar i den. Se till att bli stolta över hur just ni behandlar varandra i er relation. Eget ansvar, mod och medvetenhet är avgörande för att få relationen att utvecklas positivt. Var lyhörd för både dina egna och partnerns behov för att skapa en stark VI-känsla och ömsesidig omtanke och respekt varje dag. Se möjligheter, ha en bra och lugn ton och ett välkomnande kroppsspråk.

3. Jämställt värde

I en välmående relation har båda samma värde och det är självklart att i möjligaste mån leva jämställt. Det ger känslan av delat ansvar, omtanke och respekt för ­varandras välmående.

Gör så här:

– Börja med att få till ett ärligt samtal om bådas upplevelse av nuvarande ansvarsfördelning med en genuin vilja att lyssna på och försöka förstå varandra. Hitta sedan viljan att undersöka möjligheter att få till ny uppdelning som fungerar bättre för båda. Tydliggör förändringar som ni båda står bakom, så att de inte kan misstolkas. Och glöm inte att göra nya utvärderingar vid behov.

Annons

4. Tydliga drömmar och visioner

Drömmar och mål ger livet mening och glädje, och Anneli råder därför att uppmuntra sin partner att förverkliga sina drömmar – och göra detsamma med sina egna. Många kan känna en rädsla för att drömmarna ska leda till att partnern försvinner iväg eller skapa ett glapp i gemenskapen. Men så länge ni har en god kommunikation behöver du inte vara det, säger Anneli.

Gör så här:

– Byt ut din rädsla mot ­nyfikenhet och få din partner att känna sig fri att ha sina drömmar, och om det är ­realistiskt också få förverkliga dem. Det kommer ge ringar på vattnet och prägla energin i relationen.

5. Delaktighet i ­avgörande beslut för relationen

Delaktighet innebär delat ansvar, del i beslut och att bidra med egen vilja och energi till relationen. Balans skapar ­samhörighet, gemensam glädje och känsla av lika värde.

Annons

Gör så här:

Analysera självkritiskt hur det faktiskt ser ut i praktiken. Vissa kan behöva jobba på sin självkänsla och återigen, förmåga att uttrycka sin åsikt.

– Det krävs mod och egenvärde för att ta sin plats här. Andra behöver kanske istället reflektera över varför man inte vill släppa in en partner, säger Anneli Östling.

6. Känslomässig närhet i intimitet och sex

Det här är något som kan upplevas utmanande för många. Just bristande kommunikation är en vanlig orsak till konflikter och besvikelser, eftersom män och kvinnor har behov och inställningar som ofta krockar.

– En kvinna behöver ofta känna sig sedd och lyssnad på och bekräftad för att vilja öppna upp sitt innersta, såväl fysiskt som psykiskt. En man kan å andra sidan känna att han behöver den fysiska närheten och känna sig bekräftad på det sättet för att blomma ut mentalt.

Gör så här:

– Nyckeln ligger i en öppen kommunikation, att mötas i det här utan villkor, prestige och rädslor. För att åstadkomma ny förståelse och ­närhet till varandra så behöver man lyckas med att beröra och väcka känslor. Mitt hetaste tips är att göra samtal till en vana, gärna genom att hålla varandras händer och försöka titta in i varandras ögon. Tycker man att det är svårt så kan man börja med att prata under promenader eller när ni sitter i bilen tillsammans.

Annons