RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Personer otrogna ofta väljer – att vara otrogna med

16 aug, 2023 
Splitbild: En man och kvinna dricker vin på uteservering
I förhållanden, som emellanåt svajar, kanske det finns en oro för otrohet. Och beroende på den befintliga relationen kan otrohetsaffärer se olika ut, skriver Psychology today. Det behöver inte nödvändigtvis vara ”snygga singel-kollegan” som får en på fall.
Annons

Tjafs, dålig kommunikation och besvikelse i relationen. Det är några av faktorerna som gör en mer benägen att vara otrogen mot sin partner, visar studier, skriver Psychology today. Med andra ord; människor är många gånger otrogna för att de är missnöjda i sina nuvarande relationer.

Ska man alltid berätta om otrohet?Brand logo
Ska man alltid berätta om otrohet?

Studier visar även att otrohet ofta skiljer sig åt och varar olika länge, beroende på situationen i den nuvarande relationen, skriver sajten – även med vem man är otrogen med.

Personer otrogna väljer att ha en affär med

Det behöver inte vara ”snygga singel-kollegan” som ens partner eventuellt skulle kunna ”vänsterprassla” med. Beroende på var ett par befinner sig i sin relation, emotionellt, kan partnern dras till personer som kanske uppfyller ett tomrum, det som saknas i det ”primära” förhållandet.

Annons

Olika slags otrohet: Känslostyrd och situationsstyrd

Om man exempelvis saknar ömhet, sex, romantik, kärlek och variation i relationen, eller är arg på sin partner, tenderar otrohetsaffären att bli mer långvarig. Man kanske söker sig, och börjar umgås mer och dejta personen man är otrogen med, även ute bland folk.

Här finns ett emotionellt utbyte och ens befintliga förhållande allt mer ointressant – och man kanske funderar på att avsluta sin primära relation nu när ens behov och känslor är mer tillfredsställda, skriver Psychology today.

Har otroheten däremot skett i samband med att man varit berusad eller stressad, och dessutom inte varit en ”tillfredsställande sexuell upplevelse”, tenderar affären att bli en kortlivad historia – kanske till och med en engångsföreteelse, skriver sajten. I de här fallen är personen som varit otrogen även mindre benägen att göra slut med sin nuvarande partner.

Annons

Vanligaste orsakerna bakom otrohet

Varför är människor otrogna? Det finns mängder med anledningar till att man vänsterprasslar och inleder otrohetsaffärer. MåBra har tidigare pratat med leg. psykolog Eva Rusz, som listade några vanliga orsaker.

1. Man har tappat närheten

Man rör inte längre vid varandra, kanske har även sexlivet stagnerat. Det gör att vi-känslan försvinner och öppnar dörren för otrohet.

2. Man är inte nyfikna på varandra

Man pratar inte om annat än om vardaglig logistik. Nyfikenheten, omtänksamheten är borta. Känner man sig tagen för given ökar att man söker bekräftelse från någon annan.

3. Partnern har orealistiska förväntningar

Ett förhållande kan inte alltid vara passionerat. Med tiden förvandlas den första heta förälskelsen till något mer stillsam kärlek. Det här har en del svårt att acceptera. De tror att kärleken måste vara passionerad, annars är den inte äkta. Personer med den inställningen kan börja söka passionen utanför sitt förhållande.

Annons