Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Därför hatar du att höra din egen röst på inspelning

20 feb, 2023 
En tjej håller för öronen
Någonsin hört dig själv prata och velat gömma dig i skämskudden? Det är du inte ensam om! Det finns några enkla förklaringar till varför vi ogillar skarpt att höra vår egen röst på inspelning, skriver Science focus.
Annons

”Nej men fy, låter jag sådär!?” har du kanske tänkt förskräckt en eller flera gånger när du hört dig själv prata på ljudinspelning.

Därför följer vi folk som vi stör oss på i sociala medierBrand logo
Därför följer vi folk som vi stör oss på i sociala medier

De flesta rynkar nog på näsan när de hör sin egen röst. Och det finns några enkla förklaringar till varför vi tycker att vi låter helt annorlunda, ofta väldigt ljust och pipigt, och inte alls som vi är vana vid.

Här är varför vi hatar ljudet av vår egen röst

Brittiska sajten Science focus skriver om två orsaker, fysiologiska och psykologiska, till att vi ogillar att höra vår egen röst på inspelning.

När vi hör oss själv prata som vanligt i vardagen dämpas rösten an aning av de olika benen som finns i huvudet – vilket gör att rösten för oss låter något mörkare än vad den i själva verket är.

Annons

En annan orsak är att när vi hör oss själva på inspelning spetsar vi öronen, analyserar hur vi låter, för att sedan bli både förvånade och obekväma. Men också för att det kan kännas utelämnande och personligt att höra sig själv prata om någonting, skriver Science focus. Vi inser helt enkelt hur vi låter på riktigt – så som andra hör oss.

Så lär du dig att tycka om din röst bättre

Sajten Rev.com skriver enligt studier att så få som 38 procent känner direkt igen sin egen röst på inspelning. Majoriteten klankar ner mer på sin egen röst än vad andra gör.

Om det skulle bli aktuellt att bli inspelad har sajten listat tips på hur man lättare kan bli kompis med sin röst.

  1. Analysera inspelningen av dig själv
    Lyssna på en tidigare inspelning av dig själv och analysera: Vad gick bra? Vad kan bli bättre? Med tiden kommer du att vänja dig vid din egen röst och förhoppningsvis kommer det också att kännas mindre jobbigt för varje gång.

  2. Var naturlig och slappna av
    Strunt i att slänga med tjusiga och komplicerade ord om det inte är det naturliga sätt att prata på. Fokusera på att samtala precis som du gör i vanliga fall. Det kommer också få dig att tycka det känns mindre krystat eller jobbigt att höra dig själv i efterhand.

  3. Sakta ner
    Du kanske tycker det är stressigt att bli inspelad, och för att få det överstökat kanske du pratar jättesnabbt. Gör inte det. Sakta ner tempot, du kommer hinna få med allt du vill säga – och dessutom kommer det vara behagligare för dig själv att lyssna på sedan, skriver Rev.com.
Så hittar du egentid — även när du inte har tidBrand logo
Så hittar du egentid — även när du inte har tid
Annons