Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Michael Mosley: "Skräpmaten är det största hotet mot vår hälsa"

08 jan, 2024 
Porträtt på Michael Mosely och vid sidan av det en bild på skräpmat
Den snabba maten – ultraprocessad med många tillsatser och lite näring. Det är det största hotet mot vår hälsa idag, enligt Michael Mosley.
– Skräpmaten är den nya tobaken, säger han till MåBra.
Annons

Att äta hälsosamt är något många av oss får kämpa med. Det är så lätt hänt att välja något snabbt och mindre nyttigt när vi är stressade eller inte har energi att laga god mat från grunden.

Michael Mosley oroas över detta, inte minst när han ser alla annonser om skräpmat som omger oss nästan överallt.

– Den ultraprocessade skräpmaten är den nya tobaken. Vi vet att skräpmat är dåligt för oss men det stoppar oss inte från att fortsätta äta den, säger han och förklarar sin jämförelse med tobak.

– Om vi ser hur det var förr. Folk visste att rökning var dåligt för dem, men det stoppade dem inte från att fortsätta röka. Detta trots att det fanns massor av information om hälsoriskerna. Det som gjorde skillnad var att skatten höjdes och det blev dyrare att röka samtidigt som rökning började förbjudas på vissa platser.

Mosley: Stoppa reklamen för skräpmat

Michael Mosley vill att myndigheterna agerar – för att göra det enklare för människor att avstå utltraprocessad mat.

Annons

– Om myndigheterna tar befolkningens hälsa på allvar, och vill hitta en långsiktig lösning, måste de göra något åt den utbredda reklamen för skräpmat, säger han och tillägger:

– Skräpmaten är tillverkad och producerad på ett sätt som gör den nästan omöjlig att motstå.

Han berättar att om han till exempel öppnar en förpackning kakor kan han inte sluta äta förrän alla kakor är slut.

– Min fru är bättre på det, hon kan ta en kaka och sen motstå. Men jag kan inte, tar jag en kaka äter jag upp hela förpackningen, jag kan inte sluta. Det finns något väldigt beroendeframkallande i skräpmaten.

Annons