HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Ny undersökning: Nästan varannan svensk lider av magproblem

06 sep, 2019 
AvNina Jakobson
Kvinna som sitter med magont i en soffa
Allt fler svenskar lider av magproblem, enligt en ny undersökning. Andelen drabbade har ökat med tio procentenheter på två år. Värst är det för unga kvinnor – hela 61 procent upplever besvär.
Annons

Allt fler svenskar har problem med magen. Det visar en ny undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Valio. Enligt den har 44 procent av svenskarna drabbats av magproblem det senaste året. Det är tio procentenheter fler än för två år sedan.

– Det är oroväckande, säger Robert Brummer som är professor vid fakulteten för medicin och hälsa vid Örebro universitet.

Och problemen kommer ofta. Drygt hälften uppger att magen krånglar varje vecka.

– Det är allvarligt för det har stor påverkan på det dagliga livet och på livskvaliteten, säger Robert Brummer.

Allra värst drabbade är unga kvinnor i åldrarna 16–30 år. Här svarar hela 61 procent att de haft magproblem det senaste året. I åldersgruppen 25–30 år upplever de sig också mest begränsade av besvären och att det påverkar deras allmänna välbefinnande. 50 procent känner sig stressade av problemen och 48 procent att det är pinsamt. Många (35 procent) uppger också att det ger dem dåligt självförtroende.

Annons

Den vanligaste orsaken till de allt mer förkommande magproblemen är stress, uppger 55 procent i undersökningen. På andra plats kommer dåliga matvanor och som trea för lite vardagsmotion.

Magrapporten är Sveriges största undersökning om maghälsa. Den är gjord av Kantar Sifo på uppdrag av Valio under perioden 13–19 juni 2019. 2001 personer i åldrarna 16–79 år är intervjuade, i gruppen som uppger att de haft problem med magen det senaste året ingår 957 personer.

Robert Brummer: Så äter du för bättre maghälsa

  1. Ät kokta grönsaker, inte bara sallad. De är lättare att smälta och ger mer fibrer.
  2. Drick inte för mycket vatten i samband med måltid. Det sätter press på tarmarna och gör att magen töms snabbare. Drick i stället ordentligt före och efter maten.
  3. Introducera en hälsosam nordisk kost…
  4. … men gör det i små steg för att vänja magen. Tarmen klarar inte av stora mängder baljväxter på en gång.
  5. Prova gärna Low FODMAP-kost om du drabbas av uppblåsthet.

Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

Här är bästa maten att äta efter en magsjuka

Ballongmage? Då ska du undvika det här otippade livsmedlet!

Svullen mage? Här är vanorna som förvärrar besvären

Experternas tips mot orolig mage

Annons