HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Koppla av i ett jätteägg – Nordens mest otippade bastuupplevelser

03 feb, 2023 
Undervattensbastu Ästad, Gondolbastu, Snöbastu

Visste du att vi här i Norden faktiskt har vi ett helt gäng spektakulära bastuupplevelser? Här kan du till exempel bada bastu under vatten, i snö – och i luften.

Annons

En ångande het bastu kan lyfta vilken dag som helst. I kombination med ett vinterbad eller en snörullning förhöjs upplevelsen ytterligare.

Men, det går faktiskt att vässa ännu mer. Kolla bara in de här unika bastuupplevelserna!

Solar Egg guldbastu, Kiruna

Guldbastun i Kiruna

I samband med Kiruna stadsflytt skapade Riksbyggen i samarbete med konstnärsduon Birgert & Bergström 2017 den omtalade bastun Solar Egg. Det är i Kiruna den har sin hemvist, men under åren har faktiskt guldbastun turnerat runt och besökt såväl Rättvik som Stockholm, Paris och Minnesota. Vintern och våren 2023 står den i Skellefteå. Ett besök i åttamannabastun är kostnadsfritt och den är bokningsbar för allmänheten.

Annons

Snöbastu, Rovaniemi, Finland

Snöbastu, Arctic Snow Hotel, Finland

På finska Arctic Snow Hotel i Rovaniemi hittar du världens enda bastu helt gjord av snö och is – förutom bänkarna av trä. Snöbastun når över 80 grader, precis som i en traditionell bastu, så när värmen tar över är det bara att luta dig bakåt för att svalka ryggen mot bastuns isväggar.

Hur är det ens möjligt? Smälter den inte? Jo. För varje bastusession minskar väggarna med 2-5 mm. När de 1, 5 meter tjocka snöväggarna smält bygger man helt sonika en ny. Bastun är öppen mellan 15 december och 31 mars, så passa på under säsong.

Annons

Bastugondol, Ylläs Finland

Bastugondol i Finland

Är vinterbad inget för dig? Upplev snön och kylan genom rutan istället. Sauna Gondola är en linbanebastu dinglandes 800 meter över havet i finska skidorten Ylläs. Turen över de snötäckta bergstopparna tar 20 minuter och gondolen rymmer fyra personer. Uppe på toppen kan du smälta upplevelsen med mer bastu och en utomhusjacuzzi med milsvid utsikt. Om det är klar himmel kanske du till och med får uppleva norrsken!

Undervattensbastu Ästad vingård

Ästad vingård

På nyrenoverade Sinnenas spa på Ästad vingård i Halland blandas lyxiga och annorlunda pooler och bastus med ljuvlig natur och charmig Sagan om ringen-miljö. I ”bryggbastun” kan du exempelvis ligga och lyssna på inspelningar av somrigt kluckande blandat med måsarnas skri. När det blir för varmt hoppar du bara från bryggan rakt ner i poolen. Utanför fortsätter spat i sann hobbitanda. Du hittar bland annat den charmiga vedeldade undervattensbastun. När du behöver svalka dig, dyk ner i sjön och vinka till ditt sällskap genom rutan!

Annons
Här är 6 Udda europeiska resmål till din bucketlistBrand logo
Här är 6 Udda europeiska resmål till din bucketlist

6 hälsofördelar med bastubad

  • Värmen vidgar blodkärlen och gör att hjärtat slår snabbare. När vi sedan kyler av oss, till exempel genom ett dopp i sjön, dras kärlen ihop igen. Den här typen av kärlgympa är bra bland annat för blodtrycket.
  • Bastubad ger minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, demens och stroke.
  • Endorfinerna aktiveras. Det är därför man oftast känner sig lugnare och sover bättre efter en bastu.
  • Svettande hjälper kroppen att bli av med avfall och rensar dessutom porerna.
  • Cirkulationen i huden ökar också rejält i värmen. Så istället för att köpa en dyr crème ”som ökar cirkulationen i huden” kan du basta!
  • Värmen fungerar också avslappnande på ansträngda muskler – kom i håg att även hjärnan är en muskel!

Foto: Respektive anläggning/Visit Finland

Annons