HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

8 anledningar till att rutiner och vardagssysslor är bra för dig

15 aug, 2022 
Kvinna sjunger och dammsuger
Många bävar lite för att komma tillbaka till rutinerna efter en långledighet. Men – sysslor och rutiner är faktiskt bra för vår hälsa på många sätt, både fysiskt och mentalt. Kolla bara här!
Annons
VIDEO: Se 5 anledningar till att vardagssysslor är bra för digBrand logo
VIDEO: Se 5 anledningar till att vardagssysslor är bra för dig

Semestern innebär ofta ett mer kravlöst liv, och tillbringar man mycket tid hemifrån så får man en paus ifrån alla vardagliga sysslor som tvätt, gräsklippning, matlagning, städning – och så vidare.

Men misströsta inte för att det är dags igen -– här är åtta anledningar att se på vardagen med nya ögon:

1. Sysslor kan leda till mer kreativ problemlösning

Forskning visar att enkla, okrävande sysslor håller kroppen igång, men ger hjärnan en vilopaus, och när tankarna flyger iväg kommer man ofta på nya lösningar på gamla problem. Faktum är att repetetiva, understimulerande uppgifter faktiskt leder till mer kreativa idéer än både krävande uppgifter och ren vila.

2. Sysslor minskar risken för demens

När forskare i den här studien undersökte vilka faktorer som kunde bidra till att minska risken för demens, analyserade man över en halv miljon människor. Forskarna fann att regelbundet motionerade gav 35 procents lägre risk, hushållssysslor sänkte risken med 21 procent och dagliga sociala kontakter med 15 procent, jämför med grupperna som ägnade dessa aktiviteter minst tid. En av förklaringarna tros vara att de är viktiga nycklar till en ökad känsla av meningsfullhet och självständighet, och också utmanar hjärnan.

Annons

3. Sysslor ger viktig vardagsmotion

Att stå och gå och använda kroppen i vardagen är viktigare för hälsan än att gå till gymmet ett par gånger i veckan.

4. Att bocka av sysslor ger ökad motivation till annat

Du vet hur det är när man vaknar och känner sig opeppig en dag – man går där och drar fötterna efter sig, tills man får nog, och till slut börjar ta tag i något. Det kan vara en så enkel sak som att hoppa in i duscha som sätter bollen i rullning. Plötsligt river du av saker, en efter en, och tillfredsställelsen efter är enorm – inte sant? Det finns ett talesätt som lyder: ”Vill du förändra världen, börja med att bädda sängen” – och det ligger helt klart något i det!

kvinna dansar i vardagsrum
Känner du vardagspeppen än?

5. Sysslor är bra för din mentala hälsa

Att bocka av saker ökar känslan av att vara kapabel, vilket höjer både självkänslan och motivationen. En låg känsla av självförmåga förknippas med ångest, depression och brist på hopp och motivation. En god självförmåga ger däremot en högre känsla av nöjdhet med tillvaron, självförtroende och ett mer öppet sinne.

Annons

6. Sysslor är bra för barns mentala hälsa

Vardagliga uppgifter lär barn enkla delar i hushållsarbete, som de kommer att ha nytta av i livet. Dessutom höjs deras självkänsla av att klara av saker och att känna sig viktiga och delaktiga. Se till att uppmärksamma deras ansträngningar med positiv feedback.

7. Sysslor kan reducera stress

Väljer du att utföra sysslan på ett mindful vis kan du sänka dina stressnivåer mer än om du hetsar igenom dem. Att bocka av på att göra-listan är tillfredsställande och minskar stress, framförallt när det är sysslor du dragit på eller som handlar om att rensa och organisera upp. Dessutom är det härligt att njuta av resultatet när du är färdig.

8. Sysslor ger dig egentid

Kanske inte lika härlig egentid som en stund i solstolen, men se det från den ljusa sidan. Att hänga tvätt eller klippa gräsmattan med en ljudbok i öronen ger en stunds vardagsmotion och egentid.

Och du – när vardagssysslorna ändå känns trista, påminn dig själv om varför du gör dem! Du vill ha det rent och trivsamt runt dig eller en vacker trädgård utan ogräs gör dig glad, till exempel. Och glöm inte bort att många önskar att de hade ett hus att ta hand om, eller ens kunde och orkade utföra de här sysslorna överhuvudtaget.

Källa: Psychology Today

Foto: TT

SE OCKSÅ: Se 6 tips för en mer harmonisk höstBrand logo
SE OCKSÅ: Se 6 tips för en mer harmonisk höst
Annons