HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Äter du för mycket salt? Dietistens bästa råd för att minska mängden

17 okt, 2022 
Kvinna som lagar mat.
Livsmedelsverket släppte nyligen en rapport som visar att många uteluncher innehåller så mycket salt som man max bör få i sig på en hel dag. Med anledning av det frågade vi oss hur vi kan dra ned på saltet vi äter. Dietisten ger råd.
Annons

Enligt de nordiska näringsrekommendationerna bör vi äta högst 6 gram salt per dag, vilket motsvarar en tesked. Ett högt saltintag kan enligt Livsmedelsverket öka risken för högt blodtryck, vilket i sin tur kan öka risken för exempelvis hjärtinfarkt och stroke.

Majoriteten av det salt vi får i oss kommer från kött- och charkprodukter, ost, bröd, såser, soppor, färdigrätter, hamburgare, pizza och annan restaurangmat. Nyligen konstaterade Livsmedelsverket i en rapport att många uteluncher innehåller stora mängder salt.

Se också: 5 sätt att sänka blodtrycket utan medicin

5 sätt att sänka blodtrycket utan medicinBrand logo
5 sätt att sänka blodtrycket utan medicin

Alla steg räknas – går att ta kontroll över saltintaget

Det kan verka svårt att dra ned på saltet, eftersom mycket av den mat vi köper innehåller mängder som vi inte kan påverka. Men det går att få större kontroll.

Annons

– Fler behöver börja laga mer mat själva. Det löser ju problemet! Men vi behöver också ha förståelse för att alla inte har tid eller kraft till att göra ”storkok” för veckans alla luncher på söndagen. Kanske går det att få ihop två matlådor av middagsresterna, då minskar i alla fall äta-ute-luncherna, säger Karin Magnusson, legitimerad dietist.

Snabbmat är den stora boven – välj bättre alternativ

Om man behöver köpa utelunch eller behöver någonting snabbt till middag kan man tänka på att hellre köpa färdiga frys- eller kylrätter från matbutiken än snabbmat. Att hålla utkik efter Nyckelhålet kan också vara ett tips eftersom saltmängden i livsmedlet då är begränsad.

– Det är ju snabbmaten som är det stora problemet och det är ju inte bara salt den innehåller mycket av, utan även kalorier, fett och näringsfattiga kolhydrater. Färdigrätter från mataffären är betydligt bättre än snabbmat. Många vet nog att restaurang- och snabbmat innehåller mycket salt, men är kanske inte medvetna om hur stora mängder det verkligen handlar om, säger Karin Magnusson.

Annons

Bygg en måltid av andra livsmedel än färdigrätter

Vill man inte köpa färdigrätter kan man också se sig omkring i matbutiken efter annat att bygga en bra lunch eller middag av. Man kan till exempel använda sig av yoghurt, keso, nötter eller frukt som inte innehåller så mycket salt. En lunch eller middag behöver inte vara varm.

– Kom också ihåg att det är helheten som är viktig. Om du äter snabbmat till lunch så se till att dagens övriga måltider är hälsosamma – och rör på dig, varenda dag, säger Karin Magnusson.

Om man vill minska på saltintaget kommer man långt genom att minska på framför allt snabbmat, men också ”vanlig” restaurangmat, enligt Karin Magnusson.

– Laga mer mat själv helt enkelt, säger hon.

Lista: Så kan du minska ditt saltintag

Även Livsmedelsverket bidrar på sin hemsida med råd kring hur vi kan gå till väga för att minska vårt saltintag. De påpekar att det går fort att vänja sig vid mindre salt. På bara några dagar kan vi känna skillnad på smakpaletten. Rekommendationen är att skära ned lite i taget så att smaksinnet hinner ställa om sig.

  • Dra ned på färdiglagad mat, snabbmat, halvfabrikat, salta chark- och köttprodukter, extrasaltade smörgåsfetter, dessertostar, salta snacks och färdiga soppor och såser. Även buljong, soja och ost innehåller ofta mycket salt.
  • Om du lagar mat utifrån ett recept så läs och tänk igenom det innan. Innehåller receptet ingredienser med hög salthalt? Hoppa i så fall över den extra saltrekommendationen som brukar finnas med.
  • Ställ inte fram saltet på bordet. Ibland saltar man av bara farten trots att det inte behövs. Smaka alltid på maten innan du bestämmer dig för att salta.
  • Ge smak till maten på annat sätt än salt! Använd färska eller torkade örter, vitlök, lökpulver, ingefära, chili, citron eller lime. Man kan också använda rött eller vitt vin för smak. Se upp med kryddblandningar som ofta innehåller mycket salt.
  • Koka inte grönsaker eller potatis i saltat vatten.
  • Läs på förpackningarna. Jämför ditt favoritbröd, ost eller skinka med andra varumärken och välj den med minst salt i.
  • Leta efter Nyckelhålet, produkter som är märkta innehåller mindre salt.

Foto: TT

Annons