HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Därför ska du inte kissa när du egentligen inte behöver

06 dec, 2021 
Kvinna som tar toalettpapper efter att ha kissat.
Vi är nog många som kissar mer eller mindre på rutin snarare än när vi faktiskt är kissnödiga. Man kanske kissar innan man går ut, när man kommer hem eller innan man ska sova trots att blåsan egentligen inte kallar. Hur påverkar det oss egentligen?
Annons
Dags att rensa badrumsskåpet? Så länge håller dina skönhetsprodukterBrand logo
Dags att rensa badrumsskåpet? Så länge håller dina skönhetsprodukter

Tillhör du också skaran som kissar några gånger om dagen vid tillfällen då du egentligen inte är kissnödig? Att till exempel kissa innan man går ut ”bara för att” är nog ganska vanligt.

Genom att tömma blåsan vid tillfällen då den egentligen inte behöver tömmas kan man störa kroppens egna signaler, vilket i förlängningen kan leda till att man blir kissnödig trots att man egentligen inte behöver kissa.

Lyssna på din urinblåsa – kissa när du behöver

Om du tillhör skaran som bara kissar på rutin, utan att du är kissnödig, innan du beger dig hemifrån så är det troligtvis ingenting som kommer påverka din urinblåsa. Men om du ofta kissar utan att vara kissnödig bör du kanske fundera över om det faktiskt är nödvändigt.

Annons

Urologiprofessorn Marcelino Rivera vid Indiana University School of Medicine rekommenderar att man varken kissar eller går och håller sig i onödan. Att man helt enkelt går och kissar när man är kissnödig oavsett om man tycker tidpunkten är bra eller inte.

Såvida man inte har några kända problem med urinblåsan, då kan andra rutiner vara nödvändiga och bör tas fram i samråd med läkare.

– Folk borde verkligen lyssna på sina kroppar. Använd toaletten så ofta som kroppen säger åt dig att gå, säger Marcelino Rivera till Huffpost.

Så här många gånger är normalt att kissa på en dag.

Att hålla sig kan i stället göra det svårare att kissa

Precis som att det inte är fördelaktigt för kroppen att kissa när du inte behöver så kan det också vara dumt att hålla sig för länge. Urinblåsans väggar består främst av muskler som ju spänns ut allt eftersom blåsan fylls på.

– Som resten av musklerna i kroppen kan de här musklerna skadas om de sträcks ut för mycket. Då kan det bli svårare att kissa i stället, säger Marcelino Rivera.

Det är faktiskt möjligt att träna sin blåsa till att kunna hålla mer urin. Men då får man också en svagare urinblåsa eftersom den översträcks, vilket kan göra det svårare att kissa när man faktiskt tänker göra det.

Källa: Huffpost

Foto: TT

Annons