HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Upphetsad, full och svettig? Kriterierna som får dig myggbiten

29 jun, 2023 
Splitbild: Kvinna kliar sig på armen och en mygga
Myggplågan har redan surrat igång. Men det finns vissa människor som får myggan att slå extra volter i luften av förtjusning innan den sticker till. Här spelar faktorer som ämnesomsättning, oljor och sexuell upphetsning in.
Annons

1 av 10 riskerar lite extra svärmeri på grillpartyt i sommar. Så vanlig är den genetiska sammansättningen som gör en människa oemotståndlig – ur en myggas perspektiv, skriver sajten webdm.com.

Se 5 anledningar till varför myggorna dras till just digBrand logo
Se 5 anledningar till varför myggorna dras till just dig

Myggor behöver blod för att säkra fortplantningen, och det är bara kvinnliga mygg som ägnar kvällarna till blodsugande aktiviteter. Men varför surras det lite extra kring vissa personer, medan andra inte besväras alls av kliande bett?

Vilka människor lockar till sig mygg?

Vi frågade Anders Lindström, forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt, som förklarar att det är en komplex historia, men att faktorer som blodgrupp, ämnesomsättning och kroppstemperatur som spelar in.

Anders Lindström forskare
Anders Lindström är myggexpert och forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt.
Foto: Privat.

Myggorna är svaga för lukten av koldioxid, och enligt sajten Webmd.com kan de känna lukten av din utandning på 50 meters håll.

Annons

Mygg dras till gravida och svettiga

Och några som har högre utsöndring av just koldioxid, till följd av ökad ämnesomsättning, är gravida, berättar Anders Lindström. De har ofta en högre andningsfrekvens, alltså högre utsöndring av koldioxid, mot slutet av graviditeten, vilket sätter dem i riskzonen för fler bett än annars.

Även lukten av svett, mjölksyra och andra ångor från människokroppen lockar – och de olika bakterierna på huden.

– Vi har ju oljor som vi utsöndrar för att huden inte ska torka ut, men det där märker man ju inte själv. Men då bryter de här bakterierna ner oljorna och producerar bland annat mjölksyra, säger Anders Lindström.

Gillar varma kroppar och ”heta känslor”

När vi är varma av feber kommer myggen svärmandes som ett brev på posten.

– När man ligger och svettas av den här feber ligger man och utsöndrar massa god lukt som de här myggorna gillar, och man är dessutom väldigt varm.

Annons

Och på tal om förhöjd kroppstemperatur... När vi människor blir sexuellt upphetsade sägs myggen lockas av våra könsferomoner som blir mer framträdande – men framför allt är det den stigande värmen myggen tycker om.

– Upphetsning kan komma med att man blir lite rödflammig, man får en högre temperatur på hudytan. Och myggorna ser värme och noterar det, då blir man också mer attraktiv... inte bara för sin partner utan även för myggen, säger myggexperten med glimten i ögat.

Andra saker som lockar till sig mygg

  • Du bär fel färger: Myggen dras till mörka färger! Framförallt rött och mörkblått.
  • Du är kvinna: Det har att göra med vårt östrogen!
  • Du har tränat: Då utsöndras en härlig mjölksyra som myggen dras till.
  • Du har druckit alkohol: Doften av alkohol lockar till sig blodsugarna!

Källa: MåBra

Annons