HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Livsmedelsverket inför maxgräns för D-vitaminintag: "Ska vara väldigt försiktig"

05 aug, 2022 
kvinna med vitamin och i solljus
För högt intag av D-vitamin kan innebära stora hälsorisker. Nu vill Livsmedelsverket införa en maxdos.
Annons
Så signalerar din kropp att du behöver äta mer näring – 8 teckenBrand logo
Så signalerar din kropp att du behöver äta mer näring – 8 tecken

Vitamin D är livsviktigt för immunsystemet, musklerna och skelettuppbyggnaden. Vitaminet, eller hormonet som det egentligen är, bidrar också till att tänderna mår bra. Det har att göra med vitaminets positiva effekt på upptaget av kalcium och hur det utnyttjas i kroppen. I Sverige pratas det ofta om D-vitamin eftersom vi har långa vintrar med begränsat dagsljus. Vi får vitaminen via solljuset på sommarhalvåret men även från maten vi äter.

Att äta extra tillskott av D-vitamin är inte ovanligt och under pandemin ökade försäljningen av vitaminet markant. Nu vill Livsmedelsverket införa en maxgräns för hur hög den dagliga rekommenderade dosen av dessa kosttillskott får vara.

Enligt förslaget, som först måste godkännas av EU, ska maxgränsen för D-vitamin vara 100 mikrogram per dag, och för jod 200 mikrogram per dag.

Annons

– Jag tror rent allmänt att man ska vara väldigt försiktig med att tillföra vitaminer och mineraler och sådant, säger Mats Palmér, överläkare i endokrinologi och specialist på sjukdomar som rör kroppens ämnesomsättning, till SVT Nyheter.

Riskerna om man kommer upp i för höga doser är allvarliga. För mycket D-vitamin kan i värsta fall orsaka njursvikt.

– Det som händer är att njurarna inte klarar av att rena blodet och då får man en ansamling av avfallsprodukter i blodet och det kan i extremfall leda till att man mår sämre också, säger Mats Palmér.

Räcker med femton minuters sol

För lite D-vitamin är inte heller bra, men bara genom att tillgodogöra sig dagsljus under sommarmånaderna bygger kroppen upp en depå som varar hela året.

Enligt Livsmedelsverket räcker det att i juni och juli vara utomhus barärmad i upp till en kvart 2-3 gånger i veckan för att få i sig all D-vitamin man behöver.

D-vitaminrika livsmedel

Även om solen är den absolut viktigaste källan till D-vitamin kan vi tillgodogöra oss en del via kosten. D-vitamin i mat får vi främst i oss från fet fisk. Till exempel innehåller lax, sill och makrill massor av D-vitamin. Mjölkprodukter, växtdrycker, margarin och matfettsblandningar är också viktiga källor, om de är berikade med D-vitamin. Ägg och kött innehåller också en del D-vitamin.

Källa: Livsmedelsverket, SVT Nyheter

Foto: TT

Annons