HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

10 genvägar till mer gemenskap – och ett längre liv

03 mar, 2024 
Gemenskap och goda relationer gör inte bara att vi mår bättre mentalt – effekten spiller också över på vår fysiska hälsa. Sammantaget gör det att vi lever både längre och lyckligare liv!
Läs mer om genvägar till gemenskap och hälsoprofilernas hyllning av tillsammanseffekten!
Annons

De senaste åren har forskning gång på gång påvisat vikten av goda relationer och sociala sammanhang – det är till och med viktigare för hälsan än regelbunden träning, att äta bra eller att inte röka!

Ändå har ensamhet i samhället bara ökat. För att få bukt med detta drastiskt växande folkhälsoproblem har många initiativ sjösatts, allt ifrån ideella communitys som uppmuntrar till sociala aktiviteter med nya vänner till statsfinansierade projekt. Bland annat satsar regeringen 145 miljoner på att motverka ofrivillig ensamhet och dess konsekvenser.

Anders Hansen: Så påverkar ensamhet oss människorBrand logo
Anders Hansen: Så påverkar ensamhet oss människor

Psykologen Katarina Blom gjorde häromåret en djupdykning ämnet i boken "Tillsammanseffekten" där hon beskriver den stärkande, uppåtgående spiral vi människor får av gemenskap.

Annons

– När vi är i goda relationer och sociala sammanhang där vi blir sedda och känner att någon bryr sig så är det som att vi både mår bra – får den varma känslan i bröstet samt känner oss tillfreds och trygga – och även får kapacitet att bry oss om andra och vårda våra relationer ännu mer.

Vi kan alla ge­mensamt ta ett lite större ansvar att vara inkluderande

Tillsammanseffekten gör också att vi, som en bieffekt av att vi mår bättre, även tenderar att träna mer och äta mer hälsosamt – och därmed också lever längre.

Vikten av sociala relationer går hela vägen tillbaka till evolutionens början, då att vara en del av en socialt fungerande grupp hjälpte oss att säkra vår överlevnad, och därför prioriterar vår hjärna än idag funderingar på relationer framför många andra saker, berättar Katarina.

Även om goda, nära relationer är det absolut viktigaste, har man också sett att interaktioner med främlingar och ytliga bekanta är starkt främjande för vårt välmående. När vi småpratar och utbyter leenden med grannarna, kollegan eller kassörskan i närbutiken skickar det en känsla av trygghet och tillhörighet som stärker välbefinnandet.

Annons

– Vi kan alla gemensamt ta ett lite större ansvar att vara inkluderande! tipsar Katarina Blom.

10 genvägar till gemenskap

Det finns mängder av möjligheter till sammanhang för ny bekantskap och gemenskap. Här är några exempel:

  • Lokala bibliotek
    Här finns läsecirklar, samtal, utställningar och evenemang. Kolla in ka­lendariet på ditt närmsta bibliotek.
  • Träna tillsammans
    Träna i grupp för extra kickar. Se vilka aktiviteter ditt lokala gym bjuder på, eller ta del av de större kedjorna och föreningarna. Till exempel friskissvettis.se
  • Studiecirkel
    Vinn ny kunskap och nya vänner! Gå med i en studiecirkel eller starta en egen via ett studieförbund, studieförbunden.se
  • Sociala medier
    Här finns mängder av sammanhang att kliva in i! Sök på ditt intresse på Facebook och hitta grupper att delta i. Eller undersök hashtags och skapa kontakter över hela världen, facebook.se
  • Hundvakt eller barnvakt
    Kanske finns det en liten kompis eller en fyrfota vän som behöver just dig? Med ett enkelt klick kan du anmäla dig och göra dig tillgänglig, till exempel på rover.com eller my-nanny.se
  • Äldrekontakt
    Sällskap och fika står i fokus när Äldrekontakts volontärer kommer på besök. Kolla om verksamheten finns i din kommun, eller starta själv! Aldrekontakt.se
  • Bli volontär
    Må bra genom att hjälpa andra. Organisera dig med likasinnade och få vänner på kuppen. Spana in fina uppdragstips på volontarbyran.org
  • Ut och njut
    Naturen är gratis och ännu härligare i sällskap. Kika på din kommuns hemsida för att se lokala aktiviteter. Eller ta del av exempelvis Friluftsfrämjandets äventyrliga kalendarium, friluftsframjandet.se
  • Sjung i kör
    Ta ton och tanka gemenskap. I en kör finns spännande hälsofördelar. Svenska kyrkan har 5 000 körer med 90 000 deltagare. Är du nästa? Svenskakyrkan.se
  • Röda Korset
    Här hittar du mängder av aktiviteter. Ge eller få stöd via möten, chattar eller mentorskap. Rodakorset.se

3 röster om tillsammanseffekten

Kristian Pohl

Här har vi tre personer, med olika yrken, och som bor på olika platser i Sverige. Men det finns en gemensam nämnare: kärleken till rörelse och mänskliga möten. Vi samlar dem för ett fotograferingen för MåBra och stämningen i fotostudion är så härlig att den nästan går att ta på.

Annons

Bakom det kära återseendet hittar vi instruktören Sofia Harre-Wallén, föreläsaren Leila Söderholm och artisten Laila Adèle. Alla tre har dagen till ära rest till Stockholm, senast trion sågs var på höstens MåBra-resa, och det är varma minnen som bubblar upp:

Jag uppmanade deltagarna att krama varandra eller kom­ma fram till mig och kramas. Det var så mycket tårar och gemenskap

Sofia Harre-Wallén

– Ett av de finaste ögonblicken från den resan var under ett morgonyoga-pass, där jag avslutade med att berätta om kramarnas hälsoeffekter. Jag uppmanade deltagarna att krama varandra eller komma fram till mig och kramas. Det var så mycket tårar och gemenskap, hela stämningen på gräsmattan var så vacker. Ett riktigt tillsammans-ögonblick där vi kände oss som en enda enhet, trots vi var på helt enskilda resor genom livet, minns Sofia Harre-Wallén som är personlig tränare.

Leila Söderholm ser tillbaka på samma vecka:

– Senast på Rhodos hade vi en stor grupp som på rekordtid krokade arm med varandra. Jag blir alltid lika förvånad hur snabbt det går för en grupp att skapa kontakt. Hur de hittar gemensamma nämnare och skapar en relation. Redan dag ett började alla att samarbeta och bjuda in varandra. På en vecka blev banden så starka att vi fick vänner för livet.

Annons

För Laila Adèle som artist, bor det alltid en gemenskap i publikmötet.

– Den fantastiska känslan när jag får möta publiken är oslagbar. Det allra bästa är när alla sjunger med och vi är tillsammans i samma sång. Jag blir alltid lika varm i hjärtat när det händer, säger Laila Adèle.

Oxytocin hjälper oss att stressa ner och fatta välgrundade beslut

Leila Söderholm

Sofia Harre-Wallén förklarar att hon har en högkänslig personlighetstyp och sannolikt är mer mottaglig för gemenskapens effekter än genomsnittet.

– Jag gläds, gråter, skrattar och känner både för mig själv och de jag är tillsammans med. Det är en mycket fin känsla som jag, med åren, lärt mig är ett värdefullt personlighetsdrag. Jag upplever nämligen tillsammans-effekten både fysiskt och psykiskt.

Den fysiska reaktionen känner alla igen sig i. Laila Adèle tar upp ett minne, även detta från en träningsresa med MåBra, som exempel.

– Att sjunga för en publik som man dessutom skapat en relation till blir någonting extra. Hela rummet berörs och det blir ett gemensamt minne för alla inblandade. Jag blir rörd när jag tänker på det.

Leila Söderholm föreläser om kroppens kemi och hur hormoner och signalsubstanser påverkar måendet. Här talar forskningen sitt tydliga språk menar hon.

– När vi känner oss som en del av ett sammanhang eller en grupp utsöndras oxytocin som ger lugn och trygghet. Det hjälper oss att hantera stress, fatta välgrundade beslut och att våga prova nya saker.

Foto: Kristian Pohl

Annons