Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Jag tröstäter – och det ger mig sån ångest

05 maj, 2023 
Jenny Åsenlund
kvinna ser olycklig ut med bord fullt med bakelser framför sig

Jenny Åsenlund är beteendevetare och certifierad coach och svarar här på en läsares fråga om överätande. Hon upplever att hon har noll disciplin och undrar hur hon ska gå tillväga för att sluta med sitt beteende.

Annons

Fråga: Jag äter för mycket godsaker vid tv eller vid skrivbordet. Ja lite varstans. När det tagit slut går jag och tar mer. Är som om jag måste ha något att tugga på nästan hela tiden ibland. Fastän jag inte vill äta mer. Ibland kan jag dra i mig en hel chipspåse. Varför gör jag så här? Äter även i smyg när inte familjen ser. Ger mig ångest så äcklas jag av mig själv efteråt. Känns som jag har noll disciplin och jag aldrig kommer att kunna ändra mig.
/Petra

Coach Jenny svarar: ”Bli medveten om varför du gör som du gör”

Du har inget att skämmas för. Det är vanligt att vi försöker tränga undan känslor med andra saker än att faktiskt känna känslan som kommer upp. För vissa blir det alkohol, andra mat eller att överträna. Olika medel för att det tillfälligt ska kännas lite bättre inombords. Kan du känna igen dig i det? Känn efter varför du vill äta godsaker från början. När det inte bara handlar om att äta något gott du vill njuta av en liten stund. Vilken känsla är det som kommer upp i dig när du väljer att stoppa in godsaker i munnen? Vilka tankar har du inom dig där och då?

Annons

Jenny Åsenlund

Jenny Åsenlund är beteendevetare och certifierad coach som svarar på frågor om personlig utveckling, mindfulness och inre välmående.

Att förändra en vana handlar om att bli medveten om varför du gör som du gör. Samt vilket behov den vanan tillgodoser för dig. När du blir medveten om detta kan du börja din transformation. Kanske är det något du vill förändra i ditt liv, men som du inte tar tag i, som gör att du tröstäter. Kanske du har brist på energi? Vissa äter när de egentligen är trötta och behöver vila. Börja lyssna in din kropps behov och se om det är något annat du behöver istället? Lämna soffan vid nästa infall istället för att ta fram chipspåsen och ta en promenad. Alternativt byt ut godsaken till att skala morötter och ät något nyttigt istället.

Att ersätta det ohälsosamma med något nyttigare istället för att sluta helt med beteendet, kan underlätta som ett första steg. Fundera på hur, vad och när du skulle vilja äta. Sätt upp en ny målbild. Om det känns övermäktigt att reda ut svaren själv. Fundera på om du ska söka hjälp via vårdcentralen. Stöd finns. Lycka till!

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Annons