Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Min gamla mamma ramlar allt oftare – är det medicinerna?

30 jul, 2023 
Kvinna tar tablett
En 81-årig mamma som börjat falla – och läkare som bara fortsätter skriva ut medicin utan att träffa patienten. Signaturen "Orolig dotter" ber om råd från läkaren Michael Seipel som ställer sig frågande till vårdens behandling av mamman.
Annons

Fråga: Jag har en fråga som gäller min mor som är 81 år gammal. Hon är änka sedan några år och bor ensam i ett litet parhus. Där har hon klarat sig bra utan hjälp. Snälla grannar har ställt upp när det behövts. Själv bor jag en dryg halvtimmes bilväg bort och jag hälsar på henne så ofta jag kan.

Den senaste tiden har det hänt saker som gör mig orolig. Hon har fallit vid ett par tillfällen, lyckligtvis utan att göra sig illa. Själv säger hon att hon bara snubblat, men jag blir ändå orolig. De enda mediciner hon tar är Oxascand 10 mg mot oro och Zopiklon till natten för sömnen. De har hon tagit länge nu.

5 saker läkare själva gör när de har ont i huvudetBrand logo
5 saker läkare själva gör när de har ont i huvudet

Det är vårdcentralen som skriver ut läkemedlen, ofta olika läkare varje gång och för det mesta får hon recepten efter att ha pratat i telefon med sköterskan. Det är ganska länge sedan hon besökte sin vårdcentral.

Annons

Nu undrar jag om det verkligen är bra att man bara fortsätter att ta sådana mediciner när man blir äldre? Hur kan man veta att hon verkligen behöver dem fortfarande utan att träffa henne? Några minuters telefonsamtal verkar inte tillförlitligt för mig. Kan läkemedlen påverka på något sätt så att hon ramlar? Vad ska man göra?
/Orolig dotter

Läkare Michael Seipel svarar: "Inte acceptabelt"

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.

Du har alldeles rätt i dina funderingar. Det förfarande som du beskriver är naturligtvis inte acceptabelt. Zopiklon och Oxascand är båda läkemedel vilka påverkar ett system i hjärnan som kallas GABA-receptorsystemet. GABA är ett ämne som finns naturligt i kroppen och som har en rogivande, sömngivande och ångestdämpande effekt.

Både Zopiklon och Oxascand förstärker GABA-effekterna. Gemensamt för läkemedlen är också att de är uttalat beroendeframkallande och därför narkotikaklassade. Om de används på rätt sätt så är det bra läkemedel som varit till hjälp för många människor. Men de ska användas med försiktighet och naturligtvis aldrig användas slentrianmässigt. Som läkare måste man alltid följa upp varje behandling kontinuerligt, och tillsammans med patienten ta ställning till om man ska fortsätta med den eller inte.

Annons

Som läkare måste man alltid följa upp varje behandling kontinuerligt

Michael Seipel

När det gäller din mor verkar man ha låtit behandlingen pågå utan närmare eftertanke. Det är naturligtvis inte rätt att man upprepade gånger har förnyat recepten utan att din mor har fått träffa en läkare. Vad beträffar ett samband mellan läkemedelsbehandlingen och hennes fallepisoder så kan det mycket väl vara så att Oxascand har betydelse i sammanhanget. Den typen av läkemedel kan bland annat ge biverkningar som muskelsvaghet och ostadighet, vilket kan öka risken för att falla.

Vad som nu bör göras är att låta din mor få komma till en läkare på vårdcentralen för att diskutera sin situation. I samband med det får man också göra en ordentlig undersökning för att få en bild av hennes hälsotillstånd. Mot bakgrund av vad som kommer fram får man sedan besluta om fortsatta åtgärder, både eventuell medicinsk behandling och insatser för hjälp i det dagliga livet i hemmet. Det vore mycket bra om du, eller någon annan anhörig, följde med på det här besöket.

Annons

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla läsarfrågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons