Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Kronisk blefarit: Hur blir jag av med "gruset" i ögonen?

07 feb, 2024 
Kvinna sitter framför dator och tar sig för ögonen
Läsaren "Lotte" har ögonlocksinflammation, kronisk blefarit, och ögonen känns grusiga och dimmiga, trots ögondroppar. Hon vänder sig till läkaren Christina Lundell för tips och råd om hur hon ska lindra symtomen.
Annons

Fråga: Jag är en kvinna på 53 år som har haft problem med ögonen i flera månader. Nu har jag äntligen träffat en specialist och fått diagnosen kronisk blefarit. Jag har fått krämer och droppar och ögonen känns både dimmiga och grusiga.

Jag har förstått att jag kommer att dras med återkommande inflammationer för resten av livet, men finns det något hopp om att symtomen kommer att bli bättre? Ögonläkaren sade att jag inte får använda ögonsmink, vilket känns ledsamt. Jag brukar ha lite ögonskugga och mascara. Måste jag hålla mig från det nu? Om du har några allmänna tips och råd kring sjukdomen så tar jag tacksamt emot det. /Lotte

Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögonBrand logo
Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögon

Läkaren Christina Lundell svarar: "Ögat blir torrare"

Det är klart att du kommer att kunna använda ögonsmink, men inte under förvärringsperioder. Jag tror att din ögonläkare menade att du inte får ha smink nu när dina ögon är dimmiga och grusiga och din ögonlocksinflammation (blefarit) är aktiv.

Annons

Christina Lundell

  • Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
  • Vid sidan av sitt vanliga arbete som ST-läkare i allmänmedicin på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Det som händer när man får ögonlocksinflammation är att mynningen till små körtlar som tillför smörjande ämnen blir tilltäppta. Ögat blir torrare och ytan på ögat irriteras av att körtlarna svullnar och skrapar emot.

Ibland kan man dessutom få tillväxt av bakterier och då blir det en infektion i det inflammerade ögonlocket. Då kan man behöva kräm med antibiotika.

Att blefariten är kronisk betyder alltså inte att du kommer att ha problem varje dag, däremot är det vanligt att besvären återkommer eftersom dina ögon är extra känsliga.

Inte så sällan har den som drabbas andra hudbesvär som rosacea, eksem eller allergier.

Använd snälla ögonprodukter för att hjälpa dina ögon, var noga med att tvätta med milda produkter, använd bomullspads och tvätta inifrån näsroten och utåt.

Var noga med handhygienen och tvätta mellan höger och vänster öga eftersom det är lätt hänt att man smittar sig själv mellan ögonen.

Ögonlocksmassage kan förebygga, massera försiktigt utåt, gärna med tops.

Börja med fukttillförande droppar direkt när du känner grusighet och dimsyn så att inte ögonen blir mer mottagliga för besvär.

Annons

Om du använder smink som du är känslig mot kan det utlösa blefarit. Om mascaran irriterar kanske du kan färga dina fransar och prova om det blir bättre. Håll penslar fräscha och var snar med att byta produkter om du använt din gamla när du haft irritation.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons