HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Forskare: Salt gör dig hungrig – inte törstig

19 apr, 2017 
Salt gör dig hungrig – inte törstig.
Forskarna skulle simulera en resa till Mars – men den största upptäckten de gjorde handlar om en dold viktfälla.
Annons

Vill du gå ner några kilo eller komma i form till sommaren? Kanske har du, som många andra, bytt ut sötsakerna mot popcorn, riskakor, bönchips och nötter?

Då kan det vara läge att se upp! Ny forskning visar nämligen att mycket salt i kosten gör dig hungrigare. Tidigare har man trott att salt snarare gör oss törstigare, eftersom vi kissar mer när vi äter mycket salt.

Det var en grupp rymdforskare som gjorde upptäckten när de skulle simulera en resa till mars, och deras överraskande resultat publicerades i The Journal of Clinical Investigation.

Att man undersökte salt under en rymdsimulation kan låta underligt, men ska sådana expeditioner vara möjliga måste man veta nästan exakt hur mycket vatten en människa behöver, och vad som kan påverka det, så att det inte finns för lite vatten med på resan men heller inte för mycket som tar en massa plats.

Läs också: Agnes Wold: Småbarn behöver MER salt – inte mindre

Annons

I studien kontrollerades testpersonernas intag av vatten, salt och näring in i minsta detalj. Personerna man studerade var två grupper med tio, vita män i varje (kommentar på det känns överflödig), en grupp studerades i 105 dagar och den andra i över 205 dagar. De hade samma diet, men över tre perioder fick de olika mängder salt i maten.

Resultaten visade att mer salt i maten resulterade i mer salt i urinen, samt att mängden urin ökade i korrelation med mängden salt. Det som förvånade var att den ökade mängden urin INTE berodde på att testpersonerna drack mer – tvärt om drack de mindre.

Läs också: 6 sätt du aldrig använt salt tidigare – husmorsknep

Tydligen triggar salt en mekanism som får njurarna att konservera vatten.

Det kan du göra med salt

Istället för att det natrium och klorid som saltet består av drar vattenmolekylerna till urinen (som man tidigare trott), så visade det sig att saltet stannar i urinen – medan vatten vandrar tillbaka till njurarna. Professor Jens Titze vid University of Erlangen och Vanderbilt University Medical Center och hans kollegor blev minst sagt förvånade.

Annons

”Vilken alternativ drivkraft kan få vatten att röra sig bakåt?”, frågar sig Titze.

Läs också: Mindre salt i maten gör dig friskare

I tester på möss har man sett att urinämne, urea, kan ha något med saken att göra. Urea bildas i musklerna för att föra med sig restämnen som kväve till njurarna och urinen, och därmed ut ur kroppen. I njurarna motverkar sedan urea de vätskedrivande effekterna av natrium och klorid. Men att tillverka urea kräver mycket energi – och forskarna tror att det är därför salt gör oss hungriga, vi behöver energin.

I studien klagade också de testpersoner som åt mycket salt på att de var hungriga.

Urea har tidigare ansetts vara endast en restprodukt, men den här studien visar alltså att ämnet kan vara viktigt för att bibehålla kroppens vätskebalans när vi behöver rensa kroppen på salt.

Läs också: Salt – sant och falskt om salt och hälsa

Ytterligare forskning behövs, men det enligt studieförfattarna är det tydligt att även högt blodtryck och andra kardiovaskulära sjukdomar kan vara länkade till vätskebalans och kroppens metabolism.

Källa: Science Daily

Foto: Thinkstock

Så minskar ämnet i spenat salt- och sötsuget

För mycket spenat kan vara giftigt.

Läs också: Så minskar ämnet i spenat salt- och sötsuget

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons