Annons

Superbären alla pratar om (och tuggar på)

artiklar | recept
Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Annons


Annons

Här är bären som toppar functional food-listan just nu. Goji-, aronia- och acai är bären som har allt. Här listar vi några av de mest spännande egenskaperna.

Aronia, ett av många så kallade superbär.

Aronia

Det nordamerikanska bäret aronia har tre gånger större innehåll av antioxidanter än svenska blåbär. Den här typen av antioxidanter tros kunna förebygga hjärt- och kärlsjukdom och cancer.  De är dessutom laddade med folsyra och vitamin B och C.

Aronia ska också vara bra för minnet. Enligt studier kan en par portioner bär om dagen förhindra minnesförlust. Aronia finns som te, juice och sylt. De går också att äta färska, men är då  sträva och beska.

Acai

Acaibäret påminner till utseendet om blåbär, men har en stor kärna. Det växer vilt i sydamerika och har använts av ursprungsbefolkningen som medicinalväxt i århundraden. Bäret är laddat med både vitaminer, mineraler och både omega 6 och 9.

Acai sägs kunna påskynda viktminskning, främst genom dess rika innehåll av antioxidanter men också genom att minska sötsuget. Bäret finns både som juice, kapslar och i frystorkad form.

Goji

Asiens bidrag till superbär-ligan heter goji, och äts oftast i torkad form. Gojibär är proppfulla av antioxidanter och vitaminer. De innehåller också ämnen som verkar probiotiskt och gynnar immunförsvaret.  Enligt gammal kinesisk medicinlära används bäret för att bevara synen och mot åldersrelaterade besvär som ledproblem.

Källor: Nyfikenvital, nyttigt.eu samt wikipedia

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
Annons

Annons
Annons
Annons
Allt om trötthet

Laddar