HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Snabbguide – det här är klimakteriet!

19 jul, 2017 
AvMalin Perlheden
Snabbguide om klimakteriet
Det händer alla kvinnor, men hur funkar det egentligen? Vilken är den vanligaste åldern att hamna i klimakteriet och vad är det som sker i kroppen? Här får du en snabbguide in i övergångsåldern!
Annons

Vad är klimakteriet? Här får du svaren!

Klimakteriet kallas också övergångsåldern. Det är den tid i livet när mensen upphör. Den sista mensen kallas för menopausen. Den brukar inträffa i genomsnitt vid 51 års ålder, men det är vanligt att ha sin sista mens från 40 till 57 års ålder.

Under klimakteriet förändras hormonbalansen kraftigt i kroppen. Mängden östrogen i kroppen varierar under livet. Före puberteten är halterna mycket låga. Efter den första mensen följer cirka 40 år med varierande höga halter av östrogen. Därefter sjunker halten östrogen och stannar på en konstant låg nivå ungefär tills man dör.

Östrogen påverkar många organ i kroppen, till exempel slemhinnorna i livmodern, slidan, urinrör och blåsa, skelettet och hjärnan. Den minskade mängden östrogen under klimakteriet gör att du kan få till

exempel:

Värmevallningar.

Svettningar.

Humörsvängningar.

Sömnproblem.

Torra och sköra slemhinnor i slidan.

Urinvägsbesvär.

Så småningom ökad risk för benskörhet.

Av Susanna Hauffman Bild: Shutterstock

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Artikeln publicerades först på Allas.se.

Annons