Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Mark Levengood öppnar upp om mammans alkoholproblem

04 apr, 2023 UPPDATERAD 04 maj, 2023
mark levengood med sin mamma
Efter att ha varit tyst om det i princip hela livet väljer nu Mark Levengood att prata om sin sin tuffa uppväxt med en mor som brottades med alkoholmissbruk.
Annons

Mark Levengoods barndom präglades av hans moders alkoholproblem. Det är ingenting som han har berättat om tidigare, men väljer han att öppna upp i sin nya bok Vänskap.

Under måndagen var han också med i Malou möter, och då pratade han för första gången öppet om mammans beronde.

“Det känns lite nervöst, har inte pratat om mammas missbruk tidigare. Men hon sade faktiskt att om jag trodde hennes resa kunde hjälpa andra efter hennes död, så var jag fri att berätta. Nu är hon död. Och jag berättar”, skrev han på Instagram inför programmet.

“Efter hennes död så var jag fri att berätta hur det hade varit”

Till Malou von Sivers berättar Mark Levengood att han fått tillåtelse från sin mor, som gick bort i början av 2020, att berätta om uppväxten och mörkret när hon väl somnade in.

– Vi hade en överenskommelse så länge hon levde. Att jag skulle hålla mig till det mer underhållande, men efter hennes död så var jag fri att berätta hur det hade varit på alla nivåer. Också berätta om hennes alkoholmissbruk. Det gör jag i boken nu, säger Mark Levengood i programmet.

Annons

Han berättar mer om missbruket som givetvis präglade både hans och syskonens uppväxt. Av lojalitet till sin mor inte pratade de öppet om det, och det diskuterade knappt det inom familjen heller.

Se också: Anja Lundqvists kamp mot alkoholismen: Jag blev ett monsterBrand logo
Se också: Anja Lundqvists kamp mot alkoholismen: Jag blev ett monster

“Kom till en punkt där jag kände att jag måste släppa henne”

Det hade bland annat göra med skammen och tabun kring att en kvinna hade alkoholproblem.

– Det pågick tills jag var vuxen. Det kom till en punkt där jag kände att jag måste släppa henne. När jag var 16 eller 17 mådde jag så dåligt av mammas alkoholism och jag förstod då, i det läget, att jag kan aldrig rädda henne, säger han i Malou möter och fortsätter:

– Jag bröt. Jag bröt inte kontakten helt, men jag dödförklarade henne mentalt. Annars skulle hon dra ner mig i fallet.

Annons

Under intervju påpekar han hur viktigt det är att bryta medberoendet, och förstå att bara ens kärlek inte kan rädda en missbrukare.

– Det enda som kan rädda en alkoholist är människan själv, och att man kommer till en punkt i livet där man inser att man har jättemycket problem och att man behöver hjälp, säger Mark Levengood.

Foto: TT

Dricker du för mycket? Här finns hjälp att få

Oroar du dig för din egen eller någon annans alkoholkonsumtion? Det finns hjälp att få!

Det går att komma ur ett beroende på egen hand, utan behandling. Tips på saker du kan göra själv hittar du hos Vårdguiden 1177 här.

För dig som vill ha stöd och hjälp finns flera instanser att vända sig till:

  • Hos Alkoholhjälpen finns information, stöd och hjälp. Här finns också ett forum där man kan dela med sig av sina erfarenheter med andra i liknande situation. Läs mer på hemsidan.
  • Alkohollinjen når du på 020-84 44 48. Hit kan man också vända sig som anhörig. Mer information finns på Alkohollinjens hemsida.
  • Det går också att vända sig till en vårdcentral för att få hjälp.
  • Beroendemottagningar med professionella behandlare finns runt om i landet.
  • Det finns också ideella organisationer som erbjuder stöd, till exempel Al-Anon/Alateen och Anonyma alkoholister.
Annons