Annons

Så undviker du att lägga på dig vinterkilon

artiklar | recept
Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Annons


Annons

Aktivera dig i snön om du inte har lust att gå till gymmet.

Brukar du lägga på dig några extrakilon under vintern? Det kan lätt bli mindre träning och vardagsmotion i mörkret och kylan. Men det behöver inte vara så. Här har sajten KK.no tagit fram några tips på hur du håller vikten under vintern. Nyckeln är att göra en plan – och att hålla sig till den.

  • Sätt ihop en plan som är rimlig. Det är lättare att komma iväg på två träningspass i veckan – i stället för att sätta ett högt mål som fyra i veckan. Om du sedan skulle komma iväg någon fler gång i veckan så är ju det bara en bonus!

 

  • Skriv ner exakt vad du ska träna, när och med vem. Det behöver inte se likadant ut varje vecka, men planeringen för kommande vecka måste vara klar på söndagen. Att ”ta det som det kommer” är ingen bra lösning.

 

  • Skriv in alla träningspass i din kalender, precis som alla möten och andra aktiviteter. Då kan du inte avboka dem utan vidare.

 

  • Om något kommer i vägen för träningen, försök att snabbt hitta ett annat datum under samma vecka – och skriv in det i kalendern.

 

  • Den bästa träningen för hösten och vintern är gruppträning eller att träna med någon bekant. Att ha sällskap i mörkret gör det lättare att ta sig ut på en promenad, och om du är ensam är en ljus träningslokal bättre än att ge sig ut själv i mörkret.

 

  • Lägg in delmål i planen. Till exempel: ”När jag har lyckats träna två gånger i veckan under en månad köper jag stövlarna jag vill ha. Efter två månader unnar jag mig en underbar massage…”

 

  • Berätta om din plan för familj och vänner. De kan hjälpa dig med stöd och pepp. Du kan också få en extra push av att berätta för andra, genom att du vill visa att du följer planen.

 

Om du ändå tenderar att hamna i soffan under hösten och vintern, var noga med att soffhäng inte betyder att det är fritt fram för snacks och godis. Rör du på dig mindre måste du dra ner på kalorierna i stället.

Känner du dig begränsad av mörkret? Passa på att gå en promenad på lunchen mär det fortfarande är ljust ute.

Blir du trött under vintern? Tänk på att träningen piggar upp. Du blir inte piggare av att ligga hemma i soffan.

Du behöver inte bege dig till gymmet varje gång. Passa på att njuta av snön genom att bygga snögubbar – eller varför inte ett snöbollskrig med familjen! All rörelse är bra rörelse!

Av: Anna Sundesten
Bild: Thinkstock

 

Dela
Tweeta
Maila
Annons

Annons
Annons
Annons
Allt om trötthet

Laddar