Dr Mikael, 62, om formen: Har en kropp som en 40-åring!

10 jun, 2020 
Den populäre tv-doktorn Mikael Sandström håller kroppen i form, något han fick bevisa inför sin medverkan i Let's dance. Här berättar han om hemligheten bakom toppfysiken – och skadan som kunde satt stopp för tävlandet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

När det blev officiellt att tv-läkaren Mikael Sandström, 62, skulle vara en av deltagarna i år 2020:s säsong av Let’s dance var vi nog många som var nyfikna på hur ”soldoktorn” skulle hantera piruetterna.

Sedan kom coronaviruset och satte världen på paus – inklusive det populära dansprogrammet, och för dr Mikael blev det också slutet på hans medverkan.

– Det var av rent solidariska skäl jag hoppade av Let’s dance. När jag först fick en förfrågan från kollegorna om att komma tillbaka svarade jag helst inte. Någon vecka senare fick jag en förfrågan igen. De var desperata, orkade inte och frågade om jag kunde hjälpa till. Då blev det väldigt enkelt, berättar han för Expressen.

Sedan dess har han jobbat hårt på intensiven i Lindesberg.

5 träningspass i veckan

Han berättar också att han och de andra deltagarna inför programmet fick genomgå en del fystester, bland annat på en testcykel:

– Är man 62 år ska man cykla 180 watt för att vara normal och frisk. Mitt resultat hamnade på 254, så jag motsvarade kanske en 40-åring. Jag har alltid tränat. Det brukar bli fem träningspass i veckan, säger han.

Annons

Däremot fanns ett orosmoln inför den kommande dansträningen. Sedan 2015 har Mikael Sandström nämligen en helprotes av titan i sitt ena knä, efter en knäskada han ådrog sig i 20-årsåldern. Det gör det svårt för läkaren att sträcka ut knät helt. Hur hårt skulle han kunna pressa sig för tävlingen?

”Förhållandevis muskulös”

– Det gick förvånansvärt bra att dansa och jag kände ingen smärta alls! När det var höftrullningar kände jag mig som en rehabiliteringspatient för höftledsfrakturer. Jag är nog lite stel, då jag är förhållandevis muskulös, berättar han vidare för Expressen.

Läkaren menar att man kan må så mycket bättre bara av att hålla igång lite grann, och att den bästa träningen är den som blir av. Han tror också att fysiska utmaningar är en del av ens personliga utveckling och kallar träningen inför Let’s dance för ett ”memorerande, utmanande och fysiskt sudoku”.

Källa: Expressen   Foto: TT

Läs mer:

Dr Mikael om hjärntrötthet: Man kan ha det i åratal

Dr Mikael Sandström: Det här ska du göra om du har artros

Doktor Mikael Sandström: Vem är han egentligen?

Annons