Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Psykologi & relationer: 5 saker det snackas mycket om just nu

22 aug, 2022 
Nina Nyström och illustration av kvinna på some
Vad pratas det om i psykologi- och relationsvärlden just nu? Vi har gjort ett nyhetssvep som visar fokus på relationer av alla olika slag.
Annons

SVad snackas det om inom psykologi- och relationer just nu? Vad säger den senaste forskningen? Det har vår expert och redaktör på området, Nina Nyström, tagit reda på. Här kommer ett kort nyhetssvep – hade du koll på det här?

…relationer, så här efter semestern

I slutet av augusti lanserar vår systertidning Allas nya podden Lätta ditt hjärta med lyssnarna egna berättelser om känsliga dilemman och livshistorier. En psykolog är med och diskuterar alla fall. Tips att lyssna på!

Se 6 tips för en mer harmonisk höstBrand logo
Se 6 tips för en mer harmonisk höst

Grannsämja

Har du umgåtts med dina grannar i sommar? Människor som regelbundet pratade med sina grannar är 21 procent lyckligare, enligt en ny undersökning.

Annons

Källa: United minds

Därför följer vi folk vi stör oss på i sociala medier

kvinna stör sig i sociala medier, illustration

Bra fråga, eller hur? Underligt nog handlar det om strävan efter samhörighet och bekräftelse, förklarar psykologen Siri Helle.

– Evolutionen har gjort det viktigt för oss att hålla koll på sociala normer och se till att de upprätthålls. Så när någon postar ett inlägg som vi tycker faller utanför ramarna för vad som är okej, då vaknar vår inre ordningspolis.

Men varför avföljer vi dem bara inte? Jo, för att vår reaktion triggar en dopaminkick i hjärnan och den vill vi uppleva igen.

Annons

Siri tipsar också om att fråga dig själv varför du reagerar som du gör. Vad är hotat hos dig? Det är ok att känna så, men insikten är viktig.

Källa: Wellness

Innan jag glömmer

Nina Gunkes bok

I boken Innan jag glömmer berättar Nina Gunke öppet om sitt liv före och efter diagnosen Alzheimers sjukdom. Vi får följa med på hennes minnesresa, från barndomens teaterdrömmar via kändisskapet och familjelivet, till att nu leva med diagnosen Alzheimer. Nina ger också sina bästa råd till andra sjuka och anhöriga. Cirkapris: 189 kronor.

Annons

Kärlekstal från framtiden

kvinna håller ett tal

Lever du i en relation? Här kommer tips på en fantastisk kärleksövning! Visualisera ert liv tillsammans framåt i tiden – hur vill du att livet ska se ut om kanske 10, 20 år? Vad har ni varit med om? Vad gläder dig? Vilka styrkor har tagit er framåt? Formulera det till ett tal som du sedan håller för din partner (gärna under romantiska omständigheter) – det kan ge många ledtrådar till gemensam lycka.

Tips från Kalle Norwald, sexolog

Foto: TT

Annons