Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Gränssättning – så blir du bättre på att säga nej

21 aug, 2022 
kvinna håller upp handen
Vi lever i ett samhälle där normen allt som oftast är att man inte säger nej till saker. Därför är det inte särskilt konstigt att många har svårt att avstå förfrågningar från vänner, familj och kollegor. Men det är oerhört viktigt för välmåendet att lära sig var gränsen går och börja prioritera sina egna behov också.
Annons

Samhället vi lever i just nu testar våra gränser på olika sätt. Det digitala flyter ihop med det verkliga och jobbet flyter ihop med fritiden. Det kan därför vara väldigt svårt att känna in var gränsen egentligen går i olika situationer.

Till råga på det så är grupptrycket och normen ofta att man inte säger nej, ska vara flexibel och att vi hellre blir otydliga och lindar in våra svar i långa resonemang. Det berättar Åsa Kruse, legitimerad psykolog och psykoterapeut som skrivit boken Att sätta gränser för sig själv och andra (Natur & Kultur).

Psykologen Åsa Kruse är expert på gränssättning.
Psykologen Åsa Kruse är expert på gränssättning.

– Svårigheter med att sätta gränser är ett stort bekymmer som ofta leder till stressproblematik. Det är vanligt att en person som drabbats av utmattning tagit på sig saker som man egentligen inte vill eller orkar under lång tid. Eller har svårt att sätta gränser för sin egen ambitionsnivå, säger hon.

Annons

Åsa Kruse träffar många patienter med stressrelaterade besvär. Anledningen till att man har svårt att säga nej kan dels ligga i den medfödda personligheten, dels i miljön man växer upp i, eller miljön man har runt omkring sig. Personligen har hon alltid fått höra att hon är en bra gränssättare, något hon tror att hon fått med sig från barndomen.

– Den som inte sätter gränser för sig själv och gentemot andra blir lätt utnyttjad av vänner, familj och kollegor, säger Åsa Kruse.

Gränssättning kan ge bättre självkänsla

Genom att sätta gränser kan man alltså få bättre självkänsla, minska stressen, bli mer självständig och minska risken att bli utnyttjad av andra – och såklart nöjdare och gladare. Gränser för sig själv kan till exempel handla om att inte överprestera eller offra sig själv för andra hela tiden. I relationer, både privat och professionellt, så handlar det om ömsesidig respekt.

– Det är bra för självkänslan att bestämma själv vad man orkar och vill. Du kommer också att få en mer tillåtande relation till andra, för om jag kan säga nej till dig så kan du säga nej till mig, det mår alla bättre av. Relationer fungerar bättre med tydliga gränssättningar eftersom man då inte helt offrar sig till den andres makt, säger Åsa Kruse.

Annons

För att veta att det är dags att sätta en gräns måste man utgå från hur man mår i en situation eller av saker.

– Sen får man fråga sig om det är möjligt att förändra, antingen i dialog med andra eller genom att helt säga ifrån. Man måste lyssna på hur man mår och reagera när man känner att man mår dåligt, säger Åsa Kruse.

Men hur gör man då? Hur sätter man gränser?

Det är viktigt att komma ihåg att de allra flesta reagerar neutralt eller positivt när man väljer att sätta gränser.

– För det mesta accepterar andra människor ett nej utan dramatik. Skulle någon reagera starkt behöver man se på personens reaktion som just dennes. Det är ingenting du behöver ta ansvar för alltid. Stå fast vid ditt beslut och låt personen hantera sin reaktion själv, säger Åsa Kruse.

Säg nej utan att krångla till det

När man väl säger nej så är det viktigt att inte krångla till det. Säg nej på ett vänligt och neutralt men koncist sätt. Undvik att lämna långa förklaringar eftersom det signalerar skuldkänslor och ger motparten möjlighet att ifrågasätta eller övertala.

Annons

Det räcker att säga någonting i stil med: ”Nej tyvärr, det där har jag inte tid med”. Stöter du på motstånd så upprepa bara samma sak igen.

8 Enkla saker som boostar din självkänslaBrand logo
8 Enkla saker som boostar din självkänsla

Lär av de som är duktiga på att säga nej

En annan sak man kan göra är att inspireras av andra. Prova att lyssna till någon som är duktig på att säga nej. Det lär man sig mycket av.

Börja heller inte att öva på att sätta gränser med de svåraste relationerna eller situationerna direkt. Då ökar risken för att du backar. Prova först med personer du inte känner så väl eller avgränsa dig till specifika situationer.

För att ändra ett beteende behöver man jobba medvetet och motiverat. Då blir man gradvis bättre på att säga nej.

– Har man länge behövt sätta gränser men inte gjort det kan det till slut slå över och man sätter överdrivet mycket gränser och tar i från tårna när man inte behöver. Det handlar som så mycket annat om balans och den uppnår du lättast om du börjar försiktigt, tipsar Åsa Kruse.

Det kan underlätta om man berättar för omgivningen att man tränar på att sätta gränser och säga nej eftersom de annars kan bli förvånade om man i vanliga fall brukar säga ja till saker.

Fundera också igenom hur du reagerar i olika situationer och dra lärdom av det. Varför gick det bra att sätta en gräns i den ena situationen men inte i den andra?

av: Sara Frisk

Foto: Privat, Natur & Kultur, TT

Annons