Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

MSB:s coronaråd inför julen: Laga julmaten tidigt och frys in!

04 dec, 2020 
Julmat och Svante Werger på MSB.
Vi vet nog alla hur det kan se ut i matbutikerna dagarna före jul. Trängsel, långa köer och mängder av virrande människor som letar efter rätt sill. Här är några råd för att minska smittspridningen i julkalabaliken – från Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap.
Annons
6 Julklappstips till den bekväme hemmakockenBrand logo
6 Julklappstips till den bekväme hemmakocken

...

Man vet att det är ett ovanlig år när Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap kommer med råd för hur vi ska köpa julmat.

Och det ÄR ett ovanligt år, och när den traditionsenliga julstressen och sista-minuten-handlandet krockar med restriktionerna mot coronaviruset, om att hålla avstånd och inte trängas kommer vi att behöva ändra våra vanor.

Var ut i god tid – minska risken för coronasmitta

Under en av veckans pressträffar delade Svante Werger, särskild rådgivare för MSB, med sig av några tips från branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel. Detta eftersom man räknar med att allt fler kommer att beställa hem julmat på nätet.

– Och det är ju jättebra. Men det är viktigt att tänka på att inte vara för sent ute och göra beställningarna i god tid, annars finns det risk att det inte funkar, säger Svante Werger på pressträffen där även Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten deltog.

Handla julmat när det är lite folk i butiken

Några råd är, inte helt överraskande, att inte handla i butik när det är som mest folk ute och handlar. Planera dina handling väl, och kanske kan du handla på lunchen eller på morgonen? Eller senare på kvällen?

Annons

Råden är också att handla ensam och inte med hela familjen, samt att handla allt på en gång, och helst tidigare än du brukar. Svante Werger påpekar också att det kan bli tvunget att begränsa antalet besökare i matbutikerna.

– Var beredda på det, säger säger han.

Ett sista tips är:

– En hel del mat går att laga i förväg och frysa in. Mycket håller sig länge i kylen, säger Svante Werger.

Julmaten du kan laga i förväg och frysa in:

  • Janssons frestelse går utmärkt att göra i förväg och frysas in! Här är vårt godaste recept på Janssons frestelse.
  • Vörtbröd och kavring kan du frysa in och tina på julafton. Ett tips är att skicka det innan du fryser in det. Här är vårt favoritrecept på vörtbröd.
  • Leverpastej och paté klarar sig i frysen i upp till tre månader, men kan bli lite gryniga när de tinas. Här är recept på vår supergoda viltpaté!
  • Köttbullar. Du kan förstås frysa in dem när de är färdiglagade, men risken är att de blir torra när de tinats. Frys hellre in ostekta köttbullar och stek på julafton. Här är ett jättegott recept på julköttbullar!
  • Julskinkan kan du frysa in utan problem, och håller cirka en månad i frysen. Så här gör du en enkel och god griljering!
  • Gravad och kallrökt lax går också att frysa in, men den fryser inte lika hårt som ogravad lax på grund av saltet och håller därför inte lika länge. Men 1-2 månader är inga problem. Även varmrökt lax går att frysa, men kan bli vattning vid tining.
  • Rödkål som har tillagats eller förvällts kan frysas in. Här är ett juligt recept på rödkål med apelsin och lingon!
  • Lussebullarna kan du frysa in. Godast blir det förstås om du fryser in bullarna ogräddade och gräddar strax innan de ska ätas. Annars tinas de bäst i rumstemperatur. Här är tre goda recept på nyttiga lussebullar!

Du hittar fler läckra julrecept i vår receptbank här!

Foto: TT

...

Läs mer:

Laktosfritt julbak! 8 goda julrecept

Vegetarisk julmat – 6 favoriter till julbordet

Nyttiga julrecept: 10 goda juldesserter och efterrätter

Annons