Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Forskning: Nötter innehåller färre kalorier än vi trott!

17 jan, 2020 
Nötter färre kalorier.
Hurra! Forskning visar att våra älskade nötter inte är så energirika som vi trott – faktum är att mandlar verkar innehålla hela 20 procent färre kalorier än vi alltid fått höra!
Annons

Nötter är en fantastiskt livsmedelsgrupp som förutom de goda smakerna också är proppfulla av nyttiga fetter, fibrer, vitaminer och mineraler. Men ofta har vi fått höra att ”en näve räcker” eller max tio mandlar – eftersom nötter överlag är väldigt energirika.

Men nu har uppgifter dykt upp som kan förändra allt! Det började med att ett amerikanskt företag som bland annat säljer nötbars gick ut med ett pressmeddelande om att de har ändrat uppgifterna i innehållsdeklarationen, på grund av ny forskning kring nötter. Tydligen är studierna inte supernya, men de har inte fått spridning i det offentliga förrän nu.

Färre kalorier i mandlar och cashew

Till exempel kan man i en studie från 2012 fram till att mandlar innehåller cirka 20 procent färre kalorier än man tidigare trott. Från 570 kcal per 100 gram till 460 kcal för samma mängd. 2017 uppdaterade amerikanska Department of Agriculture (USDA) sin databas efter att ännu en studie backat det resultatet.

Annons

Och även cashewnötter kan få lite upprättelse efter en studie 2018, som visade att de egentligen innehåller 16 procent färre kalorier än trott – från cirka 582 kalorier/100 gram till 490.

Men hur kommer det sig att vi räknat så fel? Tydligen har vi räknat på det direkta kaloriinnehållet, istället för hur mycket kroppen absorberar, och det är där skillnaden ligger. För hela nötter har hårdare cellskal än många andra livsmedel, vilket är en av sakerna som gör dem så knapriga. Men dessa cellskal kan kroppen inte alltid bryta ner, och därför får vi heller inte i oss all energi som finns däri.

Fortfarande mycket fett

Genom tester på först nötter, och sedan på avföringen från människor som ätit dessa nötter, har forskare kunnat se att en större del av kalorierna från nötterna inte tas upp av kroppen utan följer med ut igen.

Men även om nötter inte innehåller riktigt så många kalorier som vi trott, så är det fortfarande väldigt energirikt. Så istället för att börja häva i oss näve efter näve med nötter kanske vi bara ska se det som ett plus i kanten att det inte är så riktigt så illa som vi tidigare fått höra!

Källa: Women’s Health, Lifehacker  Foto: TT

Läs mer:

Nötterna du kan äta varje dag – och som håller hjärtat friskt

Därför är jordnötter en genväg till ökad förbränning

Därför ska du blötlägga nötter och frön

Annons