Annons

Nya rön: Frukosten är livsviktig!

Dagens viktigaste mål brukar man ju säga om frukosten – med all rätt. Ny forskning visar hur viktigt det egentligen är att få något i magen direkt på morgonen, inte minst för att hålla hjärtat i form.
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Annons


Annons

Att äta frukost är bland snällaste du kan göra för din kropp. Förutom att det hjälper dig att fokusera bättre och att hålla vikten så har forskarna nu sett att risken att dö av hjärtsjukdom ökar med hela 27 procent om vi skippar morgonmålet regelbundet. Innan vi har fått något i magen stiger halterna av kolesterol och insulin i kroppen, vi får dessutom högre blodtryck. Effekten av det blir en påfrestning för kroppen som över tid kan leda till diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

I studien deltog 27 000 personer och den har pågått i sexton år vid Harvard School of Public Health i Boston. Samma studie visade att de som hoppade över frukosten oftare rökte och drack mer alkohol än frukostätare, men det påverkar inte studiens resultat. Man såg också att äta sent på kvällen ökar risken för hjärtproblem ytterligare.

 

Mer frukostläsning:

Frukosten som gör dig mättare – och lättare!
Frukostguiden: Gör din egen nyttiga helgfrukost!
Gröt till frukost – 10 recept som ger dig energi!
Börja din viktminskning med en rejäl frukost

Källa: Svt, SvD
AV: Sandra Hiort
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
Annons

Annons
Annons
Annons
Allt om trötthet

Laddar