Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

Skönhetsprofilen: Så håller jag mig rynkfri – naturligt och gratis

24 nov, 2022 
kvinna som håller för ansiktet
Låter det för bra för att vara sant? Kanske är det så, men sluta inte läsa än! Flera kvinnor har ändå intygat att det aningen otippade knepet faktiskt gett resultat på fina linjer, påsar och förstorade porer. Detta säger hudforskaren Johanna Gillbro om hudvårdstrenden, som anses eventuellt kunna vara ett naturligt alternativ till botox och ansiktslyft.
Annons

Huruvida man vill åldras naturligt eller inte är en smaksak. Men att allt fler både män och kvinnor tar till metoder som botox och skönhetsoperationer för att få en slätare och mer ungdomlig hy är ett faktum. Och även om det många gånger går bra, är ingreppen långt ifrån riskfria. Kanske hade många som överväger att göra den typen av injiceringar inte gjort det – om det fanns ett naturligt, ofarligt alternativ till att slippa rynkor?

Se också: 7 myter om skönhet som inte stämmer

7 myter om skönhet som inte stämmerBrand logo
7 myter om skönhet som inte stämmer

Möt en kvinna som via plattformen TikTok dagligen delar med sig av tips och tricks för naturlig skönhet till sina nästan 77 000 följare. I en av hennes mest uppmärksammade videos gör hon något hon kallar för ett "naturligt ansiktslyft" eller "naturlig botox". Så här funkar det.

Annons

Naturligt ansiktslyft – med isbitar

I videon ser vi hur kvinnan bakom skönhetskontot @glowupbeyondbeauty först doppar huvudet i en skål med isvatten i 5-6 sekunder, för att sedan ta upp en isbit och i 20-30 sekunder gnida den i ansiktet i cirkulära rörelser. I klippet skriver hon:

”Vem sa att botox är den enda anti-age metoden? Ja det är kallt, men fördelarna är absolut värt det". Hon forsätter:

”Is hjälper mot fina linjer/rynkor, inflammerad hud, akne. påsar och puffig hud. Det här knepet har ändrat min hud fullständigt. Min hud såg helt annorlunda ut för två år sen".

Se klippet här:

Flera älskar hudvårdsrutinen

Över 220 000 tusen personer har gett klippet tummen upp och i kommentarsfältet instämmer många att de har samma hudvårdsrutin.

”Jag prövade detta för några veckor sen och mitt ansikte kändes så bra efteråt!", skriver en.

”Det här är toppen. Jag har gjort detta i 10 år. Det har minst sagt en anti-aging effekt”, kommenterar en annan.

Annons

En tredje tillägger: ”Om du är skeptisk – Jennifer Aniston gör detta varje morgon.”

Hudforskaren Johanna Gillbro kommenterar is-trenden

Men vad säger experten? MåBra ställde frågan till svenska hudforskaren Johanna Gillbro, som menar att det kan ligga något i det, även om det ännu finns alldeles för lite forskning för att stödja påståendet fullt ut.

johanna gillbro
Johanna Gillbro har jobbat inom hudvårdsindustrin i över 15 år, många av dem som forskningschef.

– Jag tror i alla fall inte att det har någon negativ effekt. Är ju säkert lite uppiggande. Hittade faktiskt en studie från 2015 som var gjord på 41 deltagare och ”cold therapy” verkade ge en liten effekt på rynkor. Har ju inte i närheten samma effekt som botox såklart, men en skillnad kunde man tydligen se efter 30-120 dagar. Det finns också några studier som beskriver antiinflammatorisk effekt av så kallad ”cold therapy”. Men metoden som sådan det är ingen jag har någon djupare kunskap än så kring, förklarar Johanna Gillbro, författare till Hudbibeln och medgrundare till Skinome i ett mejl till MåBra.

Källa: The Sun/TikTok/Johanna Gillbro
Foto: TT/TikTok

7 stjärnor som lever med psoriasisBrand logo
7 stjärnor som lever med psoriasis
Annons