Annons

Annons

”Min man struntar i att jag säger nej”

"Jag ville inte, men min make genomförde ett samlag ändå. Sedan somnade han. Jag gick upp och grät i min ensamhet."


Fråga:
Jag och min make har varit ett par i 16 år. Vi har det bra tillsammans och har en tonåring som bor hemma med oss. Problemet är att sexlivet inte är på topp jämt. Min make vill ha samlag oftare än jag. Jag sa till honom att man även måste kunna ligga och kramas och ge varandra ömhet utan att det leder till samlag. Svaret jag fick var att det inte var någon idé att mysa med varandra om man inte kunde ha sex sedan.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Läs även: ”Hjälp, hans krav på sex knäcker mig”

Det känns jobbigt att vara ensam hemma med honom för då säger han att han vill ha sex. Det är så jobbigt att höra detta varje gång vi är på egen hand. För en tid sedan var vi på fest hos goda vänner och det var trevligt ända tills vi kom hem – då var det dags för sex. Jag ville inte, men min make genomförde ett samlag ändå. Sedan somnade han. Jag gick upp och grät i min ensamhet. Det var en jobbig natt.

Hjälp, jag vet inte vad och hur jag ska göra. Jag älskar min man och även tonåringen.

Ledsen maka och mamma

Läs även: Är din partner en narcissist? Här är varningssignalerna!

Svar:
Du beskriver att ni har det bra tillsammans men jag tillåter mig att ha vissa funderingar. Din man uppvisar ett hänsynslöst beteende mot dig när han tvingar dig till samlag. Vanligtvis vägrar han stunder bestående av beröring och smekningar med motiveringen att de inte leder till sex. Var finns ömheten och respekten? Du måste fråga dig själv om du verkligen vill fortsätta med såväl din kropp som själ som insats? Kroppen minns obehagliga och smärtsamma händelser och våra inre liv speglar våra kroppsliga upplevelser.

Det är olagligt att tvinga sig till sex mot en persons vilja. Hur väl personerna än känner varandra så betyder ett nej verkligen nej. Men det är också så att om man inte har sagt ja så är det också ett nej. Om man är osäker ska man alltid fråga om den andre vill ha sex eller inte. Det betyder alltså att ingen någonsin har rätt att ha sex med någon annan utan att ha fått ett okej från den personen. Ibland kan man säga ja för att man upplever att man inte har något val. Då kan man känna sig våldtagen fast man gett sitt medgivande och ibland kan det också vara en våldtäkt, enligt lagen.

Även om det kanske känns överväldigande så försök lyssna på dig själv. Identifiera någonting som du kan börja med. Fastna inte på det som känns omöjligt, utan bryt ner det till någonting som du känner att du kan göra. Det viktigaste är att börja någonstans, sedan kan det ena ge det andra. För någon kanske det handlar om att skaffa sig mer kunskap, för en annan att våga öppna sig och prata om sitt problem. För andra kan det handla om att söka professionell hjälp. Men för alla handlar det om att ha modet att lyssna till sin egen inre röst.

Annica

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…