Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Jag har huvudvärk varje morgon – går den att få bort?

17 jun, 2023 
Man med huvudvärk som masserar sina tinningar.
Olle lider av huvudvärk varje morgon som försvinner av sig själv under sen förmiddag. Nu undrar han om det går att bli kvitt den. Så här svarar läkaren Michael Seipel.
Annons

Fråga: Jag är en man, 69 år gammal, som på senare tid har fått problem med huvudvärk på morgonen och förmiddagen. Det är sedan något år tillbaka som jag allt oftare har vaknat med en lätt men envis molande huvudvärk kring tinningarna. Fram emot sena förmiddagen är värken helt borta utan att jag har gjort något särskilt för att få bort den.

Min nattsömn är inte den allra bästa. Dels är jag tvungen att besöka toaletten för att kasta vatten 3–4 gånger per natt och dels så snarkar jag. Snarkandet har blivit så besvärande för min fru att vi numera har skilda sovrum. Jag har provat olika hjälpmedel mot snarkning som finns att köpa på apotek men de har inte hjälpt.

5 saker läkare själva gör när de har ont i huvudetBrand logo
5 saker läkare själva gör när de har ont i huvudet

Annars anser jag mig frisk och jag tar inga mediciner förutom att jag använder ett par kapslar naturmedicin dagligen mot godartad prostataförstoring. Min läkare har kontrollerat prostatan och gett beskedet om tillståndet, som är vanligt för min ålder.

Annons

Jag är fysiskt aktiv med dagliga promenader, cykling, vandrar gärna i skog och mark, samt spelar boule när det är säsong. Allt skulle vara bra om det inte vore för huvudvärken. Vill gärna ha råd om hur jag skulle kunna bli kvitt den.
/Olle

Läkaren Michael Seipel svarar: "Mest troligt beror huvudvärken på dålig sömn och snarkningar"

Det kan finnas flera olika förklaringar till din morgonhuvudvärk. I det sammanhanget vill jag börja med att skriva att jag inte tror att den beror på någon allvarlig sjukdom. Detta då den är ”lätt”, dubbelsidig, och försvinner framåt dagen.

Viktigt är också att du inte verkar ha några andra symtom vilka förekommer samtidigt som huvudvärken. Det jag syftar på då är till exempel förändring av olika sinnesintryck, som känsel, lukt, smak och syn. Eller symtom som illamående och kräkning.

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.
Annons

De mest troliga förklaringarna är dels din splittrade nattsömn, och dels dina snarkningar. De sistnämnda kan ju vara förenade med andningsuppehåll i sömnen, eller sömnapné som vi säger på fackspråk.

Men nu tycker jag ändå inte att man bara ska nöja sig med den förklaringen, utan du ska ta kontakt med en läkare på din vårdcentral. När du kommer dit så får man dels gå igenom din sjukdomshistoria mer i detalj, anamnes som man säger, och dels göra en noggrann kroppsundersökning.

Mot bakgrund av vad som kommer fram så får ni sedan besluta om kompletterande utredningar. Det kan till exempel vara aktuellt att skriva remiss till en urolog för en mer omfattande bedömning av din prostata.

När naturläkemedlen inte givit önskad effekt kan det vara aktuellt med läkemedelsbehandling av din godartade prostataförstoring (BPH, benign prostatahyperplasi). Förhoppningsvis ska du då slippa att gå upp så många gånger på natten.

Annons

Snarkningar och eventuell sömnapné utreds av en specialist i öron-, näsa- och halssjukdomar. Din läkare på vårdcentralen skriver remiss.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla läsarfrågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons