Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Mamma Aini och dottern Päivi fick bröstcancer samtidigt

01 okt, 2023 
AvBirgitta Lindvall Wiik
Aini och Päivi
Med bara några veckors mellanrum drabbades Aini och Päivi av bröstcancer.
– När mamma blev sjuk kände jag igenom mina bröst. Annars hade knölen kanske upptäckts först ett år senare när det var dags för mammografi, säger Päivi som går hand i hand med sin mamma genom sjukdomen.
Annons

Mamma Aini Husso har tagit bilen till sin dotter Päivi Jänkälä. Det är bara några veckor sedan Päivi fick sin sista dos strålning. Aini blev klar ungefär en månad före henne. Nu väntar båda på att håret ska växa ut och att krafterna ska komma tillbaka. Under Ainis huvudbonad skymtar redan hår, Päivi säger att hon än så länge bara har lite stubb.

Väljer huvudbonad före peruk

– Jag har fått en peruk men använder den sällan, den är så obekväm. Jag använder olika huvudbonader i stället. Det dröjde länge innan jag ville visa mig skallig ens för min man. En dag fick han se mig innan jag hunnit ta på mig mössan och jag blev förskräckt, men Marko avdramatiserade det hela och sa att det var väl ingenting att bry sig om, berättar Päivi.

Hon visar en karta med anti-östrogentabletter. Dem ska hon behandlas med under fem års tid. Både hennes och mammas bröstcancer är östrogenkänsliga, även om de inte har exakt samma typ av bröstcancer.

Annons

– Mammas är långsamtväxande och min växer lite snabbare, men ärligt talat vet jag inte så mycket mer. Jag undviker att googla och läser inte ens min journal på 1177.

Mycket jobbiga känslor

Päivi förklarar att hon är den av de två som oroar sig mest och att känslorna ofta åker bergochdalbana.

– Ibland är jag stark och tänker att det är klart att vi ska fixa det här, andra gånger gråter jag mig till sömns – men jag håller känslorna för mig själv. Jag har blivit erbjuden samtalshjälp och det kanske jag borde tacka ja till.

Steg för steg: Så undersöker du dina bröstBrand logo
Steg för steg: Så undersöker du dina bröst

Många fall av bröstcancer i släkten

Päivi var den första som fick veta att mamma Aini hittat en hård knöl i sitt högra bröst. Det var också Päivi som följde med mamma till sjukhuset under förra hösten. Doktorn undersökte bröstet med mammografi och ultraljud och sedan togs ett vävnadsprov.

Annons

– Vi fick veta att knölen skulle hanteras som om den vore cancer. Jag var förberedd på det, vi har haft så många fall av bröstcancer i släkten, säger Aini vars två systrar, två syskonbarn och ett syskonbarnbarn drabbats av sjukdomen.

Päivi fanns vid sin mammas sida både när sjukdomsbeskedet gavs och när hon skulle opereras.

Knölen var fem centimeter och cancern hade spridit sig till några lymfkörtlar, därför togs hela bröstet och flera lymfkörtlar bort.

– Mamma fick åka hem samma dag. Jag sov över i hennes hem för att hon inte skulle vara ensam. Kvällen efter mammas operation tänkte jag att jag borde känna igenom mina egna bröst, det ska ju alla kvinnor göra men jag hade aldrig gjort det.

Kände en egen hård knöl i bröstet

Päivi började systematiskt att känna runt brösten och plötsligt stannade hon till. Högt upp på utsidan av det högra bröstet fanns en liten knöl.

– Formen kändes precis som en magnecyl och den var hård och fast. Jag förstod direkt att det var cancer, säger Päivi som efter en orolig natt ringde till sjukhusets mamografimottagning.

Annons

Sköterskan sa några lugnande ord om att det kunde vara en cysta, men Päivi var säker. Knölen ömmade inte och hon hade nyss varit på sjukhuset med sin mamma.

– Jag fick en tid redan veckan efter och det var som en repris på allt mamma varit med om. Mammografi. Ultraljud och finnåls-biopsi och sedan orden ”vi kommer att behandla det här som att det är cancer …”

Med tårar stilla rinnande nedför kinden sms:ade hon sin man: ”Det är cancer”. Päivi hade inget berättat för varken sin son eller mamma. Hon ville inte oroa dem i onödan.

Men när Päivi kallades för att få provsvar samma dag som hennes mamma skulle på återbesök efter operationen, blev Päivi tvungen att berätta allt för sin mamma.

– Det var väldigt ledsamt att hon också skulle få bröstcancer, säger Aini stilla.

Åkte tillsammans till sjukhuset

Ännu en gång åkte mor och dotter tillsammans till sjukhuset för att träffa kirurgen. Päivi säger att de mött fantastiskt fin personal, såväl på mammografin som på kirurgen och onkologin. Hon är också tacksam för att vårdförloppet varit så snabbt.

Annons

– Jag ringde till sjukhuset om min knöl den 25 november förra året och var färdigbehandlad den 21 juni. Jag har opererats, fått cytostatika och strålning. Mamma var klar en och en halv månad före mig. Hon fick bara en dos cytostatika eftersom hon blev väldigt sjuk av den, men strålades fler gånger än jag, säger Päivi, vars knöl var 1,6 centimeter stor. Hennes cancer hade inte spridit sig, en bit av bröstet opererades bort.

När Päivis sista strålbehandling var klar bad hon sin man sätta bubbelflaskan på kylning. Nu var behandlingarna klara och hon ville fira! Aini hade vid det laget återupptagit både pensionärsdans och engagemanget i Finska föreningen. Nu ser Päivi fram emot att börja leda träningsklasser igen. Hon höll sin senaste zumbaklass samma dag som hon kom hem efter sjukdomsbeskedet.

Päivi säger att känslorna fortfarande pendlar mellan hopp och oro, men att de jobbiga stunderna är färre nu och hon ser framtiden an med tillförsikt. Hon och mamma Aini bor bara en kilometer från varandra i Haparanda och pratar med varandra så gott som dagligen.

Annons

– Men jag har inte orkat stötta henne lika mycket som jag hade önskat. Det känns tufft och orättvist att både jag och mamma skulle drabbas av bröstcancer.

Ska utreda ärftlighet

När kirurgen fick reda på att flera i släkten fått samma diagnos erbjöds Päivi att göra en ärftlighetsutredning.

– Den ska jag tacka ja till. Det känns viktigt att andra släktingar också får veta om vi har en ärftlig mutation eller inte, säger Päivi.

Cancergenetisk utredning

För att vården ska kunna erbjuda förebyggande åtgärder (där ökad risk för cancer konstateras) rekommenderas utredning för att kartlägga ärftlig cancersjukdom i släkten vid:

• Bröstcancer i yngre än 40 års ­ålder.

• Bröstcancer under 50 års ålder, om det i samma släktgren finns minst ett ytterligare fall av bröstcancer.*

• Bröstcancer i yngre än 60 års ­ålder, om det i samma släktgren finns minst två ytterligare fall av bröstcancer.*

• Vid trippelnegativ bröstcancer, oavsett insjuknandeålder.

• Manlig bröstcancer oavsett ålder.

• Äggstockscancer inklusive äggledarcancer och primär bukhinnecancer, oavsett ålder.

• Kriterier uppfyllda för annat ärftligt syndrom där bröst-/äggstockscancer ingår.

*Bröstcancer i båda brösten räknas som två fall. Det andra fallet kan också vara äggstocks- eller äggledarcancer, tidig prostatacancer (före 65 års ålder), eller bukspottkörtelcancer.

Källa: cancercentrum.se

Annons