Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

6 saker läkare själva gör när de har ont i huvudet

26 jan, 2022 
kvinna med huvudvärk
Neurologer är specialiserade på huvudvärk och andra sjukdomar och åkommor i vårt nervsystem. Här är knepen de själva tar till när de känner att huvudvärken kommer smygandes.
Annons

Huvudvärk är en av de vanligaste, och mest underbehandlade, besvären i nervsystemet och många lider av det regelbundet. Vissa former av huvudvärk är relaterade till genetiska faktorer eller har allvarligare orsaker, medan andra är livsstilsbetingade och miljöutlösta.

TV: 5 saker läkare själva gör när de har ont i huvudetBrand logo
TV: 5 saker läkare själva gör när de har ont i huvudet

Det finns en del åtgärder som kan hjälpa till att lindra en begynnande huvudvärk. I Huffington Post ger några neurologer sina bästa tips för att hantera huvudvärk. Så här säger de:

Hitta en lugn plats att koppla av på

Att hitta en tyst och avkopplande miljö är ett av de första stegen när man känner en begynnande smärta. Ju mörkare desto bättre.

Ta reda på dina triggers

Genom att förstå vilka faktorer som ofta triggar din huvudvärk kan du både förebygga nya attacker och lindra pågående smärta. Är det synrelaterat, sömnberoende eller är det oro och spändhet som ligger bakom?

Annons

Drick vatten

Huvudvärk är ett vanligt tecken på vätskebrist och att dricka tillräckligt kan både förebygga och lätta på huvudvärk. Exakt varför vatten hjälper till att minska befintlig huvudvärk finns det flera olika teorier om.

Prova lite kaffe också

Kaffe kan faktiskt lindra huvudvärk, och inte bara för den som missat sin dagliga koffeinkick. Koffeinet drar ihop blodkärlen och minskar blodflödet till hjärnan en aning, vilket kan minska smärtan.

Ät flera små mål under dagen

Se till att hålla blodsockret jämt genom att äta ofta. Lågt blodsocker kan nämligen ge dig ont i huvudet.

Ta smärtstillande om det behövs

Om huvudvärken inte ger med sig och är så allvarlig att din dag störs, är smärtstillande ofta det som krävs. Se bara till att ha koll på ditt intag, och eskalerar det är det läge att uppsöka en läkare för att prata om alternativ.

Foto: TT

Se också: 6 kroppsliga tecken på att du bör byta arbetsplatsBrand logo
Se också: 6 kroppsliga tecken på att du bör byta arbetsplats
Annons