Annons

Blir du sjuk av gluten? Gör vårt snabba test!

Ledvärk, oförklarligt trött eller märkliga hudutslag? Det är bara några av många tecken på överkänslighet mot gluten. Se själv om du ligger i riskzonen!
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Annons


Annons

Arthur Agatston är kardiolog och initiativtagare till den omtalade South Beach-dieten, som syftar till bättre hjärthälsa genom långsiktig viktnedgång. Det var också via samma kostplan som han av en slump upptäckte hur gluten påverkade hans patienter. Under en fas i dieten utesluts alla former av frukt och spannmål, vilket gav både viktnedgången och allmänhälsan en ordentlig boost – faktiskt i sådan utsträckning att många av Agatstons patienter var ovilliga att gå in i nästa steg, där gluten åter introduceras i kosten.

”Miljoner är drabbade”

Efter att ha analyserat gluten och dess inverkan på kroppen är hans slutsats att alla mår bra av att skära ner på intaget, eftersom det tycks vara kopplat till en rad hälsobesvär – där merparten av oss inte kan koppla tillståndet till frukostflingorna, lunchsmörgåsen eller middagens pasta. Miljontals människor är drabbade, menar Agatston, och en kostomställning är det enda som krävs för att bli av med besvären!

Vikt, värk och trötthet

Celiaki, ett tillstånd där kroppen inte tål gluten alls, kan enkelt fastställas genom ett blodprov. Där är också magproblem en tydlig länk, menar Agatston. Men när det gäller överkänslighet är symtomen lika varierande som diffusa. På hans lista finns kopplingar till allt från återkommande huvud- eller ledvärk, hudproblem och sömnbesvär till oförklarlig trötthet, depression och envis övervikt. Tillståndet går inte att konstatera genom provtagning, det enda sättet är att utesluta gluten från kosten och notera förändringarna säger Agatston och menar att en rad hälsovinster, framför viktnedgång och ny energi, är att vänta.

Vanliga tecken på överkänslighet – gör vårt test!

Klicka här för att se om du är i riskzonen

Skippa gluten och tappa 4,5 kilo!

Gå ner i vikt med glutenfritt!

 

Källor: Prevention, South Beach Diet Gluten Solution

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock
LÄS MER:

Slank och frisk med stenåldersmat – så här ska du äta!

Målet med paleokost är att äta som på stenåldern.

Alla pratar om paleo, att äta som på stenåldern. Men varför är det så bra och vad ska man äta? Vi reder ut begreppen.
Läs mer: Slank och frisk med stenåldersmat

Dela
Tweeta
Maila
Annons

Annons
Annons
Annons
Allt om trötthet

Laddar