Annons

Hur botar jag min inre stress?

artiklar | recept
Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Annons


Annons

Fråga:
Jag har så svårt att komma åt den inre stressen. För några år sedan var jag sjukskriven ett år för utmattning, jag har gått i kbt-terapi, och jag kämpar på med mindfulness-övningar. Men jag klarar inte av att fokusera, att nå det där lugnet man ska. Istället börjar jag tänka på allt jag tycker att jag måste göra, och jag märker hur mitt liv börjar snurra på allt fortare nu igen. Det är som att jag inte kan bromsa mig själv. Hur ska jag göra för att få bukt med den här bråttom-sjukan? Jag vill absolut inte bli deprimerad igen!

Hjälp

Svar:
När man får problem med stress och utmattning, och blir sjukskriven, har man ofta väldigt bråttom att bli frisk igen. Vid minsta tecken på att man mår bättre vill man snabbt tillbaka i det vanliga livet. Det är nämligen karaktäristiskt för personer med den här typen av problem att de är så duktiga, moraliska och vill så mycket!

Därför gäller det att förändra hela sättet att tänka och agera, så att du inte hamnar där igen. För du ska ju inte tillbaka till det gamla, det var ju därför du blev sjuk.
Det kanske inte bara är lugnet du bara ska eftersträva, utan du kanske också bör titta på det som är stressande för dig. Annars är risken stor att du fastnar i en massa försök att finna ro inom dig, samtidigt som att det som stressar dig finns kvar. Och det är en omöjlig ekvation.

Försök skriva ner allt som stressar dig nuläget. Sedan tar du punkt för punkt och funderar över hur bråttom och viktigt det egentligen är. Allt behöver knappast göras omgående.

Gör sedan en plan för vad du ska göra nu, om en vecka, om en månad och så vidare.

Fundera också över varför du tycker att du behöver göra så mycket. Varför är det så viktigt? Är det för att du lovat någon, för att du alltid brukar göra sådant, eller är du rädd för vad andra skulle tänka om dig annars? Har verkligen andra de här förväntningarna på dig, eller tror du bara att de har det? Vem är du om du inte gör lika mycket, om du inte är lika effektiv? Är det värt det om det innebär att du behåller din hälsa och kan finnas där för dig själv, som partner, mamma och vän? Hur vill du leva ditt liv?

Vissa saker kanske du kan delegera redan nu. Och försöka att inte alltid säga ja eller nej när du får en fråga. Säg istället: ”Jag ska fundera och återkommer inom kort med ett svar”. Tänk efter om det är möjligt, eller om det blir stressande för dig.

Dela
Tweeta
Maila
Annons

Annons
Annons
Annons
Allt om trötthet

Laddar