HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Tjock av gluten – och 3 andra hälsoråd som är helt fel!

07 nov, 2019 
En dödskalle gjord av bröd som innehåller gluten
Nej, din kropp kan inte bli försurad och du blir inte tjock av gluten. I nya boken Frisk utan fusk berättar författarna hur det egentligen ligger till.
Annons

Det finns många seglivade myter om vad som gör oss sjuka eller friska. Tyvärr handlar det ofta om just myter som bara skapar hälsoångest och gör oss fattiga i onödan. I nya boken Frisk utan fusk förklarar biokemisten Maria Ahlsén och molekylärbiologen Jessica Norrbom varför vissa påstående är helt uppåt väggarna.

Här är fyra aktuella hälsosnackisar som inte stämmer:

1. Man blir tjock av gluten

Gluten är ett protein som finns i sädesslag. Uppemot tre procent av svenskarna är glutenintoleranta. Men för oss andra finns det få skäl att plocka bort gluten i form av pasta och bröd ur kosten. Tvärtom. Gör vi det riskerar vi att få i oss för lite fullkorn och kostfibrer. För lite kostfibrer kan öka risken för ohälsa. Gluten innehåller 4 kalorier per gram, vilket är lika mycket som andra proteiner innehåller. Det spelar ingen roll var kalorierna kommer ifrån, överviktig blir man av att äta fler kalorier än man gör av med.

Annons

2. Kroppen blir försurad

Blodets pH-värde ligger mellan 7,35 och 7,45.  Kroppen har ett inbyggt säkerhetssystem som ser till att pH inte avviker från det här intervallet.  Ändå florerar det rykten om att viss mat gör oss försurade medan basisk mat är bra och återställer balansen. Men mat kan inte göra oss försurade. Om det var så enkelt att rubba pH-värdet skulle mänskligheten ha dött ut för länge sedan. Dessutom är så gott som all mat vi äter sur, det vill säga har ett pH-värde under 7. Därför är också hemmatester där man kan testa pH-värdet i saliv och urin onödiga. De säger ingenting om blodets pH-värde, bara om värdet i saliven eller urinet. Idéerna om försurning av kroppen kommer från början av 1900-talet och det finns fortfarande inga vetenskapliga belägg för att de stämmer.

3. Lightläsk ger cancer

Sötningsmedel anklagas med jämna mellanrum för att vara cancerframkallande – trots att ingenting tyder på att det är så. Det ökar inte risken för cancer eller andra sjukdomar. Däremot varnar World Cancer Research Fund för att sockersötade drycker ökar risken för cancer. Sötningsmedel i normala doser har inga hälsorisker, men det har inte heller några hälsofördelar. Skillnaden är bara att de innehåller få kalorier och inte bidrar till övervikt.

Annons

4. Kosttillskott med C-vitamin skyddar mot förkylning

Det här är kanske den mest seglivade myten av dem alla. Men tyvärr finns det inga bevis för att tillskott av C-vitamin minskar risken att bli förkyld eller att det förkortar själva förkylningstiden, inte ens i höga doser. I en brustablett finns det oftast 1000 milligram C-vitamin. Dagsbehovet är 75 milligram för en vuxen. För att få i sig den rekommenderade dagsdosen behöver man äta motsvarande en apelsin, tre brysselkål eller 100 gram broccoli. Det finns alltså ingen poäng med att ta en brustablett med 13 gånger det rekommenderade dagsbehovet av C-vitamin. Det är dock inte farligt heller eftersom vi kissar ut överskottet.

Källa: Frisk utan fusk – vetenskapliga svar på hälsomyter av Maria Ahlsén och Jessica Norrbom.  Foto: TT

Läs mer:

Quiz: Har du gått på hälsomyterna?

De 7 största myterna om kroppen – som vi alla trodde på som barn

Näringsfysiologen: 3 kosttillskott du verkligen behöver

 

Annons