HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Så skyddar du dig mot solen i sommar – misstagen många gör

16 jun, 2023 
Splitbild: Läkarna bakom Hudläkarpodden och en kvinna under parasoll
I sommar väntas värmebölja vilket för många innebär svalkande bad och strandhäng. Vi har pratat med läkarna bakom Hudläkarpodden som ger sina bästa tips på hur man skyddar sig bäst mot solen – och reder ut huruvida solkräm är farligt eller inte.
Annons

Det lutar åt värmebölja i sommar enligt meteorologerna. Med bara veckor kvar till industrisemester är det därför viktigt att rusta sig för långa och härliga dagar utomhus – med gassande sol.

Så hanterar du värmen - 5 tips för varma sommardagarBrand logo
Så hanterar du värmen - 5 tips för varma sommardagar

Till vår hjälp har vi, Dr Lykke Barck och Dr Marta Laskowski, läkarna bakom Hudläkarpodden, för att reda ut hur man ska förhålla sig till solen i sommar på ett säkert sätt.

Hudcancerfallen i Sverige har under de senaste åren ökat markant. Den allvarligaste hudcancerformen, melanom, med cirka 40 procent de senaste tio åren.

– Övrig hudcancer, däribland skivepitelcancer och basalcellscancer, har ökat med 60 procent under samma tid. Hudcancer är en av våra vanligaste cancerformer, och vi är snart i nivå med Australien och Nya Zeeland, säger Lykke Barck.

Lykke Barck och Marta Laskowski tittar in i kameran och ler
Doktor Lykke Barck och doktor Marta Laskowski driver Hudläkarpodden tillsammans.
Foto: Anders Dahlberg.

Hudcancerfallen ökar markant

Varför hudcancerfallen har skjutit i höjden beror på flera faktorer, förklarar Lykke vidare: Dels har vi med åren blivit bättre på att diagnostisera och att hitta melanomen i tid. Vi blir också allt äldre, och ju äldre man blir desto mer ökar risken att utveckla hudcancer över tid.

Annons

– Sen är det våra solvanor, det är den största anledningen. Det vi ser i dag är effekten av det vi solade i på 70-80-90-talen, när många dessutom solade solarium. Även om vi har blivit bättre på att skydda oss nu, och blivit mer medvetna blir det en eftersläpning. Vi får sota för det vi gjort förut, säger Lykke.

Vilka drabbas av hudcancer?

Vilka är det då som drabbas av hudcancer? Enligt doktor Lykke Barck är högrisk personer med ljus hudtyp, det vill säga skintype 1-2: ljushåriga, rödhåriga och fräkniga. Men även ärftlighet spelar roll och personer med dämpat immunförsvar till följd av exempelvis organtransplantation.

Hur mycket UV-strålning en person tål är högst individuellt, säger Lykke.

– Man kan likna det vid en bägare. Och när den bägaren är full med hur mycket UV-strålning man tål, då får man sina solskador och hudcancer. Den bägaren är olika stor beroende på hudtyp, hur mycket man exponerats för solens skadliga UV-strålar och ärftlig benägenhet.

En kvinna i hatt och solglasögon på stranden
Solhatt som täcker öronen, solglasögon och solkräm i ansiktet är ett säkert kort.

Hur solar man säkert?

Det enkla och enda svaret, enligt doktor Lykke, på hur man solar säkert är:

Se de positiva effekterna med solenBrand logo
Se de positiva effekterna med solen

– Man solar inte alls. Ordet ”sola” borde utrotas. Många solar för att de vill bli bruna, men det finns jättemånga bra brun-utan-sol-produkter. Det viktigaste av allt är: Sola inte.

Annons

– Det är jättebra att vara ute på sommaren, massa hälsovinster: Man rör på sig, träffar folk utomhus och får frisk luft, men man ska inte sola för att bli brun. Man måste ändra idealet där. Det är inte hälsosamt att se solbränd ut.

Vi måste också pränta in att semester är så mycket mer än bara sol och bad.

– På sommaren behöver man inte lägga sig pladask på stranden och stirra upp i himlen, man får tänka lite smartare. Man måste ha en annan inställning.

Blicka framåt, det är aldrig för sent att skaffa sig goda solvanor.

– Man får tänka mer medvetet från och med nu och vara uppmärksam på hudförändringar. Det går inte att göra någonting åt det som har varit, men det går att göra skillnad framåt.

Så skyddar du dig mot solen i sommar

  • Undvik att vara utomhus mitt på dagen
    När solen är starkast mitt på dagen, mellan klockan 11 och 15, då ska man helst hålla sig i skuggan.

  • Kläder är absolut bästa skyddet

    Kläder kan man alltid lita på, det försvinner inte. Kläder släpper självklart också igenom UV-strålning beroende på vad man har för typ av klädesplagg. Ju tjockare tyg desto bättre. Gärna en hatt som täcker öronen och skuggar näsan, och CE-märkta solglasögon.

  • Molnigt är ingen garanti
    Även på molniga dagar kan UV-strålningen vara hög, så mycket som 80 procent tränger igenom på molniga dagar.

  • Var försiktig ute på vatten
    När man simmar kan det vara bra att tänka på UV-strålningen genom vattnet. När man är ute på havet fläktar det, man känner inte att det är varmt, och då är det stor risk att bränna sig.

  • Du är aldrig helt skyddad
    Det finns ställen där det inte känns att solen tar så mycket. Till och med när man sitter under ett parasoll når UV-strålningarna en.

  • Solkräm
    Solskydd är ett jättebra komplement till kläder, gärna SPF 50 med UVA-symbol. Om man ska åka på semester utanför Europa, köp solkräm hemma och tag med. Solkrämerna på den europeiska marknaden är bra. Titta på förpackningen hur länge den håller, så att du inte tar med en som är gammal. Hellre små förpackningar med en solskyddsprodukt som du gillar och förbrukar.

  • Appar och andra hjälpmedel
    Det finns jättebra appar och hjälpmedel hur länge man kan vara i solen, som man kan knappa in hur gammal man är, hudtyp och var man befinner sig. Då får man veta vad sin säkra tid i solen är. Strålsäkerhetsmyndigheten har även Youtube-serie för ungdomar och en digital blädderbok för barn om hur man förhåller sig till solen på ett säkert sätt, tipsar Lykke.

    Källa: Hudläkarpodden.
Annons

Är solen farlig även om man lätt blir brun?

”Jag bränner mig aldrig” eller ”jag har lätt för att bli brun”, finns det vissa som hävdar. Har man en mer melanrik hudtyp, skintype 4-5, har man också ett aning bättre grundskydd och mindre risk för utveckling av hudcancer, berättar Lykke.

– Men även om man blir brun har man en risk att få hudcancer. Även om man inte bränner sig fylls den där bägaren på med UV-strålning. Dels handlar det om hur många gånger man bränner sig i livet, men även den sammanlagda dosen UV-strålning man exponerats för genom åren.

Det finns personer som exempelvis lägger sig bleka på en strand i Thailand och bränner sig, men sedan finns det också de som kanske jobbar utomhus och exponeras för solen under lång tid.

– De kanske inte bränner sig, de blir bruna, men de har också en ökad risk. Oavsett hudtyp är det också säkert att solen gör att huden åldras snabbare, ger rynkor och ökade oönskade pigmenteringar.

Annons

Solkräm ja eller nej?

Det finns en pågående debatt huruvida solkrämens innehåll och kemikalier skulle vara skadligt för oss eller inte.

– Det går inte att se att skadliga effekter kan bevisas på människan, säger Lykke som följt flera studier.

– Jag är inte rädd att använda solskyddskräm. Inte på barn, inte på gravida, inte på mig själv. Att inte använda det, är mycket större hälsorisk, eftersom du exponerar hudytor du inte kan täcka med kläder, vilket i sin tur kan öka risken för cancer.

Misstagen många gör i solen

  1. ”Att sola. Det förvånar mig varje år, med den vetskapen vi har om hudcancer, att folk ligger och solar i timmar”.

  2. ”Man smörjer in sig på morgonen, ett tunt lager, kanske till och med med ett lågt skydd, exempelvis SPF 15. Sedan går man ut badar eller svettas. Det blir nästan ingenting kvar av det lilla solskyddet man applicerat”.

  3. ”Även när man solar och undviker att bränna sig har man sett DNA-skador på hudcellerna. Den ackumulerande dosen av UV-strålning är också farligt, även fast man bara blir brun och inte bränner sig. Det är ett dumt misstag”.

  4. ”När man är ute på vattnet i en båt och man inte känner att man blir bränd. Man sitter i skuggan under ett parasoll men fötterna sticker ut”.

  5. ”Vi tänker inte på öronen, nacken och händerna. Vi har shorts på oss men tänker inte på vaderna”.

  6. ”Solarium bort från arsenalen. Det är som att gå och lägga sig och be om hudcancer. Konstigt att de fortfarande finns på anläggningar som ska främja hälsa exempelvis gym. Solarier borde förbjudas”.

    Källa: Lykke Barck, hudläkare.

Annons