HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Oxfordprofessor hyllar den svenska coronastrategin

22 apr, 2020 
Anders Tegnell och oxford universitet
Professor Carl Heneghan menar att Storbritannien gjort "allting fel" under coronautbrottet. I stället borde man gjort som Sverige, tycker han.
Annons

Sveriges strategi under coronakrisen har fått både beröm och kritik. Framför allt har den fått uppmärksamhet internationellt för att den inte alls är lika restriktiv de flesta andra länders.

Men även här i Sverige har forskare öppet kritiserat strategin.

Kritiken mot den svenska strategin under corona

I Sverige har till exempel för- och grundskolor hållit öppet genom hela coronautbrottet – och i stället för att införa strikta förbud och stänga ner hela landet har man valt att jobba med allmänna råd och rekommendationer.

USA:s president Donald Trump är en av dem som varit öppet kritisk mot Sveriges hantering av coronapandemin. Han har bland annat sagt följande:

– Flocken, de kallar det flocken. Sverige lider stort. Det är ett sätt att göra det, men alla har iakttagit varandra och så här långt har nästan alla länder gjort som vi. Om vi inte hade gjort det det här sättet skulle vi ha förlorat hundratusentals fler människor.

Annons

Sveriges coronastrategi får beröm av oxfordprofessor

Men den svenska strategin får inte bara kritik. I Storbritannien har Carl Heneghan, professor vid Oxford University, lyft fram Sverige som ett gott exempel – samtidigt som han är väldigt kritisk mot den brittiska strategin.

– Om du tittar på Sverige så har de, trots vass kritik, hållit huvudet kallt och inte fått något domedagsscenario. Tvärtemot har vår regering gjort allting fel, säger Carl Heneghan, enligt TT.

I Storbritannien råder sedan slutet av mars utegångsförbud, med undantag för korta promenader, handling eller om man behöver utföra nödvändiga jobbsysslor eller uppsöka läkare.

Enligt Carl Heneghan har den brittiska regeringen missbedömt pandemins topp, vilken ska ha ägt rum tre veckor innan landet stängdes ner. Därmed kommer dessa åtgärder vara verkningslösa.

Han menar också frivilliga åtgärder hade räckt och att en fullskalig nedstängning av landet aldrig var nödvändig. Precis som man har gjort i Sverige alltså.

Annons

Storbritannien har fram till i dag (22/4) nästan 18 000 dödsfall till följd av coronaviruset.

Foto: TT

LÄS MER:

Harvard-rapport kan ge Sverige rätt kring corona-strategi

Så tycker omvärlden om Sveriges corona-strategi

Mitt i coronapandemin: Länder i Europa lättar på restriktioner

Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Mer om hur corona-spridningen ser ut i världen, varför fler män än kvinnor drabbas av covid-19 och om symtom, skydd och riskgrupper hittar du i vår samling av artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Annons