HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Forskning slår fast: Kvinnor är mindre själviska än män

11 aug, 2022 
kvinna tar hand om man
Att vara osjälvisk handlar om att tänka minst lika mycket på andra som på sig själv. Något som forskning tyder på att kvinnors hjärnor belönar mer.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det finns säkert många kvinnor som känner igen sig i att man gärna ser till att folk i ens närhet mår bra innan man ens funderar över vad man själv behöver och mår bra av.

Det finns säkert män som känner igen sig i det också … Men om man nu ser till forskning så är det faktiskt konstaterat att det är kvinnorna som i större utsträckning är osjälviska.

VIDEO: Ekonomiska kvinnofällor att se upp för i skilsmässanBrand logo
VIDEO: Ekonomiska kvinnofällor att se upp för i skilsmässan

Vad innebär det att vara osjälvisk?

Vad innebär det då att vara osjälvisk? Det kan till exempel vara att man:

  • Genuint bryr sig om andra människor och hjälper dem på ett omtänksamt sätt.
  • Tycker att det känns bra när man kan hjälpa andra människor och blir lycklig när andra mår bra.
  • Ofta tänker på hur vad man själv gör påverkar andra människor och fattar beslut utefter det.

Det kan också handla om att man stämmer av med folk hur de mår, tröstar, lyssnar, stöttar och ger råd om det är välkommet.

Studie: Mäns hjärnor belönar själviskt beteende mer

Det finns forskning som visar att kvinnliga hjärnor är programmerade för att belöna vänlighet i större utsträckning än mäns. Samtidigt som mäns hjärnor är mer benägna att belöna själviskt beteende.

Annons

I en studie från Zürich, till exempel, fick en grupp kvinnor och män delta i olika experiment som handlade om ifall man ska dela med sig av pengar eller inte. Sen tittade man på vilka områden i hjärnan som aktiverades under beslutsprocessen.

Man såg att kvinnors hjärnor var mer benägna att frigöra belöningshormonet dopamin när de tog ett osjälviskt beslut och delade med sig av pengarna. För män blev effekten i större utsträckning likadan av att fatta själviska beslut och behålla pengarna.

Om det här beror på biologiska skillnader mellan könen, eller om det har med könsroller och förväntningar på dem att göra har man inte kommit fram till.

Har osjälviska människor större amygdala?

Någon som forskat på vad som gör att vissa människor i grunden är mer osjälviska är Abigail Marsh, i ett TED-talk beskriver hon att hon har kommit fram till att hjärnan ser lite annorlunda ut hos personer som gärna hjälper andra.

Hon menar att människor med större medkänsla har större amygdala. En del i hjärnan som är kopplad till känslor. De här personerna ska också vara bättre på att notera andra människors rädsla, bland annat i ansiktsuttryck. Och uppfatta andras rädslor på ett mer intelligent sätt.

Källor: Women's Health, TED-talk. Foto: TT

SE OCKSÅ: 5 yrken för dig som vill jobba med att hjälpa andraBrand logo
SE OCKSÅ: 5 yrken för dig som vill jobba med att hjälpa andra
Annons