HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Ny WHO-rapport: Svenska barn rör sig alldeles för lite

25 nov, 2019 
Blond pojke med hörlurar ligger i soffa och skriver på dator
Svenskar är ett allt mer stillasittande folk – och det gäller även barnen. Det framgår av en ny rapport från världshälsoorganisationen, WHO.
Annons

Barn och tonåringar i hela världen rör sig allt mindre – både i fattiga och i rika länder. Det visar en studie som världshälsoorganisationen, WHO, släppte i dagarna.

Hela fyra av fem barn får inte den rekommenderade timmen med motion varje dag. Det visade sig när WHO följde 11-17-åringar  i 146 länder mellan 2001-2016.

Så mycket ska man röra sig:

  • Barn mellan 5-18 år: 60 minuter fysiskt aktivitet om dagen.
  • Vuxna mellan 19- 64  år: 150 minuter konditionsträning på medelnivå i veckan.
  • Vuxna 65-plus: 150 minuter konditionsträning på medelnivå i veckan och styrketräning två dagar i veckan.

Det når alltså inte unga upp till  – och det gäller även svenska barn.

Svenska barn ligger inte sämst till, men siffrorna ser inte bra ut. Hela 82 procent av pojkarna och 87 procent av flickorna rör på sig för lite. Längst ner på skalan hittar vi pojkar från Filippinerna och flickor från Sydkorea. Där är 92 procent, respektive 94 procent för stillasittande. Bäst på att röra sig är pojkar och flickor från Bangladesh där ”bara” 63 respektive 69 procent är för inaktiva.

Flickor rör sig mindre än pojkar

Att flickor rör sig mindre än pojkar är något som går igen över hela världen. Forskarna tror att det kan bero på att flickor inte uppmuntras lika mycket att vara fysiskt aktiva. I vissa länder anses det inte passande att flickor gör vissa saker. I andra länder är inte det ett problem, men tjejer rör ändå inte på sig eftersom de idrotter som står till buds tilltalar pojkar mer än flickor.

Annons

Experterna är oroade över utvecklingen.

Framför allt är det hälsan som påverkas. Barn som rör på sig får starkare hjärta, lungor, kroppar och muskler, bättre mental hälsa och lägre vikt.

Träning ger bättre hälsa resten av livet

Dessutom bådar det gott för resten av livet.

– Det är större chans att aktiva tonåringar blir aktiva vuxna, säger Regina Guthold från WHO.

Och därmed minskar risken för många sjukdomar som hjärt- kärlsjukdom och diabetes typ 2.

Men det är inte bara hälsan som tar stryk när människor är för stillasittande under uppväxten. Det påverkar också ens sociala förmåga och hjärnans utveckling. Barn som rör på sig ökar sin kognitiva förmåga och har lättare att lära sig.

Vad beror då det här på?

Forskarna har inget enkelt svar på vad försämringen beror på, men pekar på tre faktorer som gör att barn rör sig allt mindre.

1 Allt mindre idrott på schemat

Fokus i skolan ligger allt mer på akademiska prestationer och allt mindre på fysisk aktivitet. Idrottstimmarna minskar överallt i världen. Barn sitter stilla, lyssnar, skriver och läser i skolan. Sedan går de hem och ägnar sig åt samma sak när de gör sina läxor.

Annons

2 Säkra miljöer saknas

En annan faktor är säkerhet och tillgänglighet. Många barn kan till exempel inte gå eller cykla till skolan eftersom det inte finns säkra vägar. Det kanske inte heller finns tillgång till billig träning på fritiden.

3 Skärmspel istället för lek

Barn och ungdomar tillbringar allt mer tid framför datorn. De spelar spel och tittar på Youtube istället för att gå ut och göra saker.

Källa: bbc.com och thelancet.com

Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

Träna tillsammans med barnen – utmaningar från Terese Alvéns bok

8 sätt att stärka din tonårings självförtroende

Ny studie: Därför blir barn allt mer stressade

Annons